Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή αφού «τον αγώνα τον καλόν ηγώνισται» σε πολλά μέτωπα, όρθια πάντα και μάχιμη, όπως της ταίριαζε ως γνήσιας αγωνίστριας. Το προσωπικό της παράδειγμα χαρίζει αισιοδοξία σ’ όσους θα δίνουν με περισσότερο, τώρα, πείσμα και ελπίδα τη μάχη για τη ζωή τους. Και η έκκλησή της, σε αντιδιαστολή με τη μικρόχαρη κομματικά και αμφίσημη στάση άλλων, για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής με τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας, θα ‘ναι τώρα πιο πειστική για καθένα και καθεμιά που διστάζει να εμβολιαστεί, διακινδυνεύοντάς την.
Ως πολιτικός, όμως, η Φώφη Γεννηματά έδωσε και μία ανάσα καταξίωσης στην πολιτική και στον δημόσιο βίο της χώρας, που πάσχουν στη συνείδηση του απλού πολίτη. Γιατί βάλλονται συνεχώς από δόλια, συνήθως, μηνύματα απαξίωσής τους, λόγω και της αναξιότητας πολλών λειτουργών τους, που τα τροφοδοτούν με τα λάθη και τις ιδιοτέλειές τους. Με την έννοια αυτή, η παρακαταθήκη της για ΕΝΟΤΗΤΑ έχει περιεχόμενο ζωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του, ως βασικού παράγοντα επανασυσπείρωσης της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης πάνω σε αξίες και μόνον. Αυτόν τον στόχο υπηρετούσε με πάθος η Φώφη Γεννηματά, εμμένοντας στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα Αλλαγής με όσους άλλους πολιτικούς φορείς και πρόσωπα παρέμεναν, ως τώρα, σ’ αυτό.
Η αιφνίδια υποτροπή της νόσου την υποχρέωσε να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά όχι και στην παραίτησή της από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που μαρτυρεί την έγνοιά της για αυτό και την αισιοδοξία με την οποία, ως το τέλος, έδινε τη μάχη της ζωής. Στη νέα πραγματικότητα της επόμενης, πια, μέρας χάριν αυτού του στόχου της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, δεν πρέπει να αγνοηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, όπως τροποποιήθηκε στο 11ο συνέδριό του (Νοέμ. 2019). Δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, εγκαίρως, από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Πέραν αυτού, δεν είναι δυνατόν εν μέσω πένθους για τη μεγάλη απώλεια, να καλούνται τα μέλη και οι φίλοι μας να παρακολουθήσουν τις επιβαλλόμενες μεν αλλά μη ελεγχόμενες πάντοτε, υπεύθυνες αντιπαραθέσεις και μαζί κινητοποιήσεις των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους. Επιβάλλεται, συνεπώς, η αναβολή για έναν τουλάχιστο μήνα μετά τη συμπλήρωση του 40ήμερου πένθους, της εκλογικής διαδικασίας.
Ο Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής