Εκείνος ο δυσεύρετος κύκλος ενότητας στο πολιτικό τερέν, όπως τον άνοιξαν έστω για λίγο ο πρόωρος θάνατος της Φώφης Γεννηματά, η πάνδημη θλίψη και η αναγνώριση από όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, της ηπιότητας και του πολιτικού πολιτισμού με τα οποία έντυσε τη διαδρομή της, κλείνει. Στο «σκληρό» γήπεδο της πολιτικής έχει ανοίξει ήδη νέος κύκλος εξελίξεων, οι οποίες θα τραβούν την προσοχή και της ΝΔ στις επόμενες πέντε εβδομάδες, μέχρι την 5η Δεκεμβρίου.
Η πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τακτικού συνεδρίου της γαλάζιας παράταξης και, όσο και αν Μαξίμου και Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να απέχουν από οποιονδήποτε σχολιασμό για τις διεργασίες της Χαριλάου Τρικούπη, πόσω μάλλον για τους υποψήφιους προέδρους, είναι προφανές ότι στο παρασκήνιο «ζυγίζονται» σενάρια και ξεδιπλώνονται εκτιμήσεις, προτιμήσεις και προβληματισμοί σε ένα πολιτικό σκηνικό ρευστότητας και – όπως αποδείχθηκε με το τελευταίο αντίο στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – απόλυτου αιφνιδιασμού. Βεβαιότητες δεν φαίνεται να υπάρχουν προς το παρόν στα κομματικά επιτελεία ούτε σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των νέων προεκλογικών ισορροπιών, ούτε στο πού θα δοθούν οι επόμενες μάχες (σε επίπεδο ρητορικής και ιδεολογίας), ούτε στη μετεκλογική εικόνα.
Από το γαλάζιο στρατόπεδο ξορκίζουν πάντως ενδεχόμενο αντιδεξιό – αντικυβερνητικό μέτωπο που θα έπληττε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, θέλουν να δείχνουν στην κοινωνία ότι απορρίπτουν την πόλωση «την οποία ίσως άλλοι επιδιώξουν να προκαλέσουν», σύμφωνα με κομματικά στελέχη, «ποντάροντας σε κυβερνητική φθορά» και το σημαντικότερο που δείχνει πολλά είναι ότι έχουν αποφασίσει να κλείσουν πια κάθε κουβέντα περί εκλογών, διεκδίκησης αυτοδυναμίας και απλής αναλογικής. Εξάλλου με την προοπτική της κάλπης διαβάζουν παρασκηνιακά τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα και κυρίως τις ανατροπές που φέρνει πλέον η μεγάλη απώλεια της Φώφης Γεννηματά.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Αυτό που σε πρώτη φάση περιμένει η ΝΔ είναι μια ένταση στις κατά μέτωπο επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, καθώς όπως εκτιμάται, «επιδιώκει συσπειρώσεις», την ώρα που, όπως διαμηνύεται, η κεντρώα στρατηγική Μητσοτάκη δεν θα αλλάξει, αντιθέτως θα επιχειρηθεί καλλιέργεια υψηλότερων προσδοκιών στην κοινωνία. «Σκοπεύω να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Πιστεύω ότι υπάρχουν δείγματα γραφής και προοπτικές ώστε να κερδίσουμε και τις εκλογές του 2023» έλεγε ο Πρωθυπουργός προ ημερών στον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε φόρουμ στο Ριάντ, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις, φιλόδοξη ατζέντα και σχεδιασμό για τη χώρα ως το 2030. Εκτός από το πεδίο της οικονομίας στην οποία ποντάρει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήνει στους πολιτικούς αντιπάλους του στην Κεντροαριστερά περιθώρια δράσης στη μάχη της «προόδου», εξού και προτάσσει τη δική της σχετική ατζέντα (περιβάλλον, ψηφιοποίηση, διαφάνεια κ.λπ.). «Με τους πολίτες επιδιώκουμε συναίνεση», επιμένει στους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός, με εκείνους να παρακολουθούν προς το παρόν με επιφύλαξη και δίχως να θέλουν να προκαλέσουν… επικίνδυνες συσπειρώσεις – αντισυσπειρώσεις το εάν και πόσο θα επηρεαστούν οι πολιτικοί συσχετισμοί με την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο τρίτο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται συγκρατημένοι μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα της κιναλίτικης κάλπης στην εκτίμησή τους για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής και μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.