Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και μάλιστα ριζικά. Και στη συνέχεια, πέταξαν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο αναφορικά με το τι θα γίνει από αύριο, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στα Στενά της Μάγχης. Εάν, δηλαδή, θα ξεσπάσει μια ακόμη μεγάλη τρικυμία στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Γαλλία και, κατά συνέπεια, με ολόκληρη την ΕΕ – ή, αντιθέτως, εάν θα επικρατήσει μπουνάτσα στις διμερείς σχέσεις.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατούσε μετά τη συνάντηση την οποία χθες είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας των G20, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο βρετανός πρωθυπουργός. Μια συνάντηση από την οποία πολλοί ανέμεναν πως θα έθετε ένα τέρμα στη νέα κρίση που ξέσπασε μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού αλιευτικού από τις γαλλικές αρχές, την προαναγγελία νέων μέτρων από την πλευρά του Παρισιού – όπως της επιβολής δασμών σε όλα τα προϊόντα που περνούν τη Μάγχη ή ακόμη και της περικοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γηραιά Αλβιόνα – καθώς και την απειλή του Λονδίνου για αντίποινα.

Η αλήθεια είναι ότι η γαλλική πλευρά ισχυρίστηκε πως έγιναν κάποια βήματα κατά τη διάρκεια της περίπου μισής ώρας συνάντησης των δύο ηγετών. Συμφωνήσαμε «σε πρακτικά και λειτουργικά μέτρα» με στόχο την επίλυση της διαμάχης τις επόμενες ημέρες, σημείωσαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, για να προσθέσουν: «Προσφέρουμε στους εαυτούς μας τον χώρο για αποκλιμάκωση τις επόμενες ώρες».

Οι Βρετανοί δεν έδειξαν, ωστόσο, να συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. «Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει διατυπώσει μια σειρά απειλές αναφορικά με το τι θα πράξει και έχουν θέσει το δικό τους τελεσίγραφο. Εναπόκειται πλέον σε αυτήν να αποφασίσει κατά πόσο επιθυμεί να υποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση, όμως η δική μας στάση δεν έχει αλλάξει», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία τη νέα διαμάχη που έχει ξεσπάσει, φοβούμενες ότι επιδείνωση στις γαλλοβρετανικές σχέσεις θα τινάξει στον αέρα και την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού στο έτερο μεγάλο ανοιχτό θέμα, αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας.