Η σημερινή έρευνα των «ΝΕΩΝ» βγάζει συγκλονιστικά πορίσματα: Στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα περισσότεροι από 1,484 εκατ. τόνοι τροφίμων! Και αυτό σε μια περίοδο κρίσης, κατατάσσοντας μάλιστα τη χώρα μας σε μια από τις πιο σπάταλες διεθνώς. Την ίδια ώρα δε που πολλά νοικοκυριά στερούνται βασικών ειδών διατροφής και η επισιτιστική ανασφάλεια οξύνεται. Εχει ενδιαφέρον πως η σπατάλη που καταγράφεται δεν αφορά μόνο σπίτια, αλλά και το λιανεμπόριο και τον κλάδο της εστίασης. Κι όμως, διεθνώς και εδώ, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, ένα μέρος των τροφίμων θα μπορούσαν να έχουν καταναλωθεί και μια άλλη καταναλωτική και καθημερινή κουλτούρα θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα για τη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Κι αυτό αφού η λελογισμένη παραγωγή τροφίμων θα συμβάλει και στην κλιματική ουδετερότητα.

Βεβαίως οι νέοι διατροφικοί στόχοι θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ευρωπαϊκού οδικού χάρτη που να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, αλλά και αποτέλεσμα της μακράς και στρατηγικής συνέργειας της πολιτείας και των πολιτών. Ας δούμε τη μεταβολή της συμπεριφοράς αυτής ως στενά συναρτώμενη με τα νέα κλιματικά και περιβαλλοντικά κελεύσματα και στοιχήματα. Αλλά και ως την προϋπόθεση για μια νέα ποιότητα ζωής με ματιά και στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Δεν πετάμε τρόφιμα, αγοράζουμε με σύνεση, σκεφτόμαστε το κλίμα και τους διπλανούς μας. Μικροί, αλλά ουσιαστικοί στόχοι για ένα καλύτερο μέλλον.