Στο κείμενο της διακήρυξης, που υπογράφηκε μετά το τέλος της συνόδου της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, περιλαμβάνεται και μία παράγραφος με αθλητικό περιεχόμενο: «Προσβλέπουμε στη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022 ως μια ευκαιρία να διαγωνιστούν μεταξύ τους αθλητές από όλον τον κόσμο και να περάσουν το μήνυμα της αντοχής της ανθρωπότητας», αναφέρουν οι αρχηγοί των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Κι αυτή η αναφορά έρχεται ένα χρόνο μετά το ψήφισμα με τίτλο «Ο αθλητισμός ως ενεργοποιητής της βιώσιμης ανάπτυξης», με το οποίο ο ΟΗΕ καλεί τα κράτη-μέλη του και τους μελλοντικούς διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να περιλάβουν τις αθλητικές εκδηλώσεις στη λίστα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποτροπή των ενόπλων συγκρούσεων και να διασφαλίσουν την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Ο αθλητισμός βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των ισχυρών αυτού του κόσμου μαζί με άλλα φλέγοντα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η παγκόσμια οικονομία κ.ά. Μπορεί οι πομπώδεις αναφορές στις σχετικές διακηρύξεις και τα ψηφίσματα να μοιάζουν περισσότερο με ευχολόγια, παρά με ουσιαστικές δεσμεύσεις, εντούτοις είναι σημαντικό το ότι ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτικής συζήτησης, διότι έτσι αναγνωρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στην κοινωνία. Κι αυτή είναι μια καλή αφετηρία για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι βέβαιο. Διότι έχουν γιγαντωθεί υπερβολικά.

Είναι κοινό μυστικό ότι η ΔΟΕ συναντά πλέον μεγάλες δυσκολίες για να βρει πόλεις πρόθυμες να διοργανώσουν Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικά τους Χειμερινούς. Επειδή το κόστος διεξαγωγής τους έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και τα κράτη διστάζουν όλο και περισσότερο να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους με οικονομικές υποχρεώσεις ικανές ακόμα και να υποθηκεύσουν το μέλλον των κοινωνιών τους.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ξέρει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Αλλά χωρίς αυτούς που πληρώνουν, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους δηλαδή, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γι’ αυτό έσπευσε άμεσα να ευχαριστήσει τους ηγέτες της G20 που ασχολούνται με τον αθλητισμό…