Κάτω από έναν ογκόλιθο ήταν εγκλωβισμένο για 22 αιώνες, καθώς το θαλασσινό του ταξίδι αποδείχθηκε μοιραίο. Ο λόγος για το τμήμα ενός μαρμάρινου αγάλματος, που αποτελούσε μέρος του φορτίου ενός από τα πλουσιότερα, σημαντικότερα αλλά και αινιγματικότερα ναυάγια του αρχαίου κόσμου, εκείνο των Αντικυθήρων, στα σωθικά του οποίου βρισκόταν και ο «πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας», ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Το τμήμα του μαρμάρινου αγάλματος έχει παραμείνει στον χώρο και η ανάλυση και η τεκμηρίωσή του έγινε με επιτόπια φωτογραμμετρία, ενώ η περαιτέρω διερεύνησή του θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται το σημαντικότερο εύρημα της φετινής «ψαριάς», δεν ήταν και το μοναδικό, καθώς κατά τη διάρκεια των υποθαλάσσιων αρχαιολογικών ερευνών ανασύρθηκαν κάποια μικρότερα ξύλινα και χάλκινα δομικά στοιχεία του πλοίου, όπως και κάποια θραύσματα κεραμικών που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη χρονολόγηση και τη σύνθεση του φορτίου.

Η φετινή έρευνα, η οποία διεξάγεται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, επικεντρώθηκε στη λεπτομερή αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου των Αντικυθήρων και στη δημιουργία ενός πλήρους φωτογραμμετρικού τρισδιάστατου μοντέλου του σε υψηλή ανάλυση, ώστε να είναι πλέον ακριβέστερη η ανάλυση της κατανομής των ευρημάτων στο υποθαλάσσιο έδαφος, η οποία και είναι θεμελιώδης για την ακριβή αναπαράσταση της βύθισης του πλοίου τον 1ο αιώνα π.Χ. στη θέση Πινακάκια, το οποίο και εντοπίστηκε τυχαία πριν από 115 χρόνια σε βάθος 55 μ. στον διόλου φιλόξενο βυθό ανοιχτά των Αντικυθήρων.

Η συλλογή των στοιχείων κρίνεται απαραίτητη από τους επιστήμονες ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα μεταξύ άλλων σχετικά και με την ύπαρξη υπολειμμάτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον χώρο του ναυαγίου, με το φορτίο του πλοίου που παραμένει εγκλωβισμένο, ως αποτέλεσμα κατολίσθησης, καθώς και με τον αριθμό των επιβαινόντων.