Μπροστά από ένα πληκτρολόγιο ενδέχεται να βγάλει κανείς ευκολότερα τον χειρότερο εαυτό του. Χάρη στην επίπλαστη αίσθηση σπουδαιότητας που προσφέρουν μερικές χιλιάδες likes κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τόσο σημαντικοί ώστε να κοροϊδέψουν συνανθρώπους τους για τα κιλά τους. Το body shaming ανθεί εξαιτίας της νέας πραγματικότητας που έχουν διαμορφώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, όπως μάθαμε χάρη στις ρίγες της Μαίρης αυτή την εβδομάδα, μπορεί και να καταπολεμηθεί μέσα από τα σόσιαλ μίντια.
«ΤΑ ΝΕΑ» ανοίγουν τον φάκελο ενός κοινωνικού ζητήματος που τείνει να γίνει μάστιγα τα τελευταία χρόνια: της ντροπής την οποία βιώνουν πολλά άτομα για το ίδιο τους το σώμα εξαιτίας της αρνητικής κριτικής που δέχονται για εκείνο από τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Το body shaming είναι μια μορφή εκφοβισμού, και μόνο ως τέτοια πρέπει να τη συζητάμε. Δεν είναι σχολιασμός. Δεν είναι έκφραση άποψης. Δεν είναι θεμιτή αντίδραση. Και προφανέστατα δεν είναι χιούμορ. Είναι μπούλινγκ.
Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να συνεχιστεί ο αγώνας που φαίνεται να ξεκίνησε προκειμένου να στιγματιστεί και τελικά να ξεριζωθεί. Οσα έχουμε μάθει – και σε μεγάλο βαθμό έχουν αποδεχθεί – ως σύγχρονη δυτική κοινωνία για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στην αποδοχή των θρησκευτικών ή των σεξουαλικών προτιμήσεων του άλλου, του φύλου ή του χρώματος του δέρματός του. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι όπως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι και κάθε σώμα είναι διαφορετικό.