Η Ινδονησία, η Πολωνία, το Βιετνάμ και άλλα έθνη δεσμεύτηκαν χθες να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και να σταματήσουν την κατασκευή εργοστασίων. Υποστηριζόμενη από δεσμεύσεις 20 κυβερνήσεων να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η Βρετανία ελπίζει να επιτύχει έναν από τους κύριους στόχους της για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για «απόδοση της ενέργειας άνθρακα στην Ιστορία».

Ωστόσο, η συμφωνία για τον τερματισμό της εγχώριας χρήσης των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων αφήνει έξω μερικά από τα μεγαλύτερα εξαρτώμενα από τον άνθρακα έθνη στον κόσμο, όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία.

Ειδικοί για το κλίμα θεωρούν ότι το αποτέλεσμα είναι «θεαματικά μικρότερο» από αυτό που χρειαζόταν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εστιάζοντας μόνο στον άνθρακα, μια βιομηχανία που ήδη εισέρχεται σε «τελική πτώση» και επειδή δεν στοχεύει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.  

Ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση του είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Ο απογαλακτισμός του κόσμου από τον άνθρακα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων συμφωνηθέντων κλιματικών στόχων.