Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η μάχη για την εκλογή της νέας του ηγεσίας είναι δυσανάλογο με την εκλογική του επιρροή και οφείλεται, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, στο γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δείχνουν ότι αυτή η μάχη θα είναι σκληρή. Παρά το προβάδισμα που καταγράφει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία νωρίτερα απ’ όλους, την προεδρία φαίνεται να διεκδικούν επί ίσοις όροις και άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βαρύνοντα ρόλο θα παίξει η στάση των άλλων τριών υποψηφίων σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο. Αλλά και η σύνθεση των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Δύο στοιχεία πρέπει να κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία του επόμενου μήνα. Το ένα είναι η σαφήνεια: οι πολίτες που θα ψηφίσουν, αλλά και εκείνοι που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, θέλουν να γνωρίζουν τις θέσεις κάθε υποψηφίου για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Το άλλο, και ακόμη σημαντικότερο, είναι η κοσμιότητα: τίποτα, ούτε ο αμφίρροπος χαρακτήρας της εσωκομματικής αναμέτρησης ούτε οι διαφωνίες για τις συμμαχίες που ενδεχομένως θα κληθεί να συγκροτήσει το κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές, δεν δικαιολογεί το υπερβολικό ανέβασμα των τόνων, τα βρώμικα παιχνίδια, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Το ΚΙΝΑΛ έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει σε όλο τον πολιτικό κόσμο πώς διεξάγεται μια πολιτισμένη, γόνιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων, επιχειρημάτων, ακόμη και κοσμοθεωριών. Το οφείλει στην ιστορία του. Το οφείλει, ακόμη περισσότερο, στην προσωπικότητα της αρχηγού του που χάθηκε τόσο ξαφνικά και τόσο πρόωρα.