Εμαθα ότι ο Γιώργος Σπανός μετήλθε όλων των μέσων για να αφυπνίσει τους ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου. Και τραπέζια τους παρέθεσε, και πριμ τους έταξε, και εμψυχωτικά μηνύματα έστειλε.

Η ομάδα του Περιστερίου, όμως, δεν έχει σταυρώσει νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Super League 1. Γι’ αυτό και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ άλλαξε τακτική. «Οσοι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε, να ξέρετε ότι ο Γενάρης είναι κοντά» προειδοποίησε προσφάτως τους παίκτες προαναγγέλλοντας σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ αν δεν καταφέρουν να γυρίσουν τον… διακόπτη.

Να σημειώσω ότι ο Ατρόμητος έχει τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες σε οκτώ αγωνιστικές. Αν δεν κερδίσει ούτε σήμερα (φιλοξενείται στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ στις 17.15), θα ισοφαρίσει ένα αρνητικό ρεκόρ της ιστορίας του. Με 0-3-6 είχε εκκινήσει και τη σεζόν 1976-77. Η κατάληξη στο φινάλε της σεζόν μπορείτε να φανταστείτε ποια ήταν… Να διευκρινίσω απλώς ότι υποβιβάστηκε ως ουραγός.

Αποτυχημένη εκκίνηση

Δεν θεωρώ ότι έχει καεί από τόσο νωρίς το χαρτί του κόουτς Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά δεν χρειάζεται να εξωραΐζουμε την κατάσταση.

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού και στη φετινή Super League 1 είναι αποτυχημένη. Και το επιβεβαιώνει ο… Βόλος. Οταν οι Θεσσαλοί βρίσκονται στο +3 από τους Πράσινους ύστερα από οκτώ στροφές, είναι σαφές ότι στερεύουν οι δικαιολογίες για το μπάτζετ. Εδώ δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ. Για να μην αναφέρω και τον ΠΑΣ Γιάννινα που έχει από τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς της κατηγορίας, αλλά απέχει μόλις έναν βαθμό λιγότερο από τον Παναθηναϊκό. Επικράτησε μάλιστα και στη μεταξύ τους αναμέτρηση στους Ζωσιμάδες (1-0).

Επέτειος

Το σημερινό παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Ατρόμητο (17.15) στο Γεντί Κουλέ παρατήρησα ότι συμπίπτει με την επέτειο 38 ετών από το ντεμπούτο του Νίκου Νιόπλια στην Α’ Εθνική.

Ηταν 6 Νοεμβρίου 1983 όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός σε παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας πριν συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του (γεννηθείς 17/1/1965). Στο 75′ της αναμέτρησης Πανιώνιος – ΟΦΗ (3-1) στη Νέα Σμύρνη είχε αντικαταστήσει τον Νίκο Πασσά κατ’ επιλογή του άγγλου τεχνικού Λες Σάνον. Μιλάμε, άλλωστε, για την προ Γκέραρντ εποχή. Ποιος να φανταζόταν τότε την πορεία που θα διέγραφε ο έφηβος από τη Γαλατινή Κοζάνης;

Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστή έκλεισε εντέλει με τη φανέλα της Χαλκηδόνας τη σεζόν 2003-04, έχοντας θητεύσει ενδιάμεσα και στον Παναθηναϊκό. Με το κοντέρ να γράφει στο φινάλε 510 αγώνες Α’ Εθνικής (δύο Πρωταθλήματα, αλλά και τρία Κύπελλα). Μόνο ο Μίμης Δομάζος έχει να επιδείξει περισσότερες συμμετοχές στα σαλόνια από τότε που καθιερώθηκε η ενιαία εθνική κατηγορία (1959-60 και εντεύθεν).

Να μην ξεχάσω ότι ο Νιόπλιας θα κοντραριστεί σήμερα με τον τελευταίο του προπονητή. Θυμίζω ότι στη Χαλκηδόνα είχε αγωνιστεί υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παράσχου.

Αυτογκόλ

Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν έπρεπε να πιστωθεί γκολ στον Φαμπρίσιο Μπρένερ, αλλά να χρεωθεί αυτογκόλ στον Αντώνη Τσιφτσή στη φάση που ισοφάρισε (1-1) ο ΠΑΣ Γιάννινα τον Αστέρα Τρίπολης στους Ζωσιμάδες.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τις επαναληπτικές προβολές διαπίστωσα ότι η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και ακολούθως στο χέρι του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων πριν καταλήξει στο βάθος της εστίας. Και προσέξτε. Το χέρι του τερματοφύλακα δεν απλώθηκε πάνω από τη γραμμή της εστίας. Βρέθηκε πιο μπροστά, πιο έξω από τη γραμμή. Δεν επρόκειτο δηλαδή για φάση στην οποία η μπάλα διέγραφε πορεία δοκάρι και μέσα. Από την παρέμβαση του Τσιφτσή προέκυψε το (αυτο)γκολ…

Ιντριγκα

Το αυριανό ματς Βόλος – Αρης (17.15) είναι σκέτη ίντριγκα. Κι ας μην κατατάσσεται στα παραδοσιακά ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θυμίζω, όμως, ότι ο ιδιοκτήτης της θεσσαλικής ΠΑΕ Αχιλλέας Μπέος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη «φίλος του ΠΑΟΚ και της οικογένειας Σαββίδη». Οπότε είναι δεδομένο ότι θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.