Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι επί της ουσίας το πρώτο παιχνίδι που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα δείξει τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει στον Παναθηναϊκό. Οχι τι θέλει να δημιουργήσει άμεσα, δηλαδή στο πρωτάθλημα που «τρέχει», αλλά σε βάθος χρόνου. Αν δηλαδή αυτό που έχει στο μυαλό του είναι ένας Παναθηναϊκός που σε 1-2 χρόνια θα είναι σε θέση να κάνει πρωταθλητισμό ή θα μιλάμε ξανά για μια ομάδα που ο στόχος της θα παραμένει η έξοδος στην Ευρώπη.

Γιατί είναι αυτό το ντέρμπι η… απόδειξη όλων των παραπάνω; Διότι πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι στο γήπεδό του που ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει μία από τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Ο Γιοβάνοβιτς έχει υποσχεθεί έναν Παναθηναϊκό κυριαρχικό στο γήπεδο, που θα έχει κατοχή μπάλας και θα παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Που θα κάνει εκείνος το παιχνίδι και θα αναγκάζει τον αντίπαλο να προσαρμόζεται σε εκείνον. Εναν… κανονικό Παναθηναϊκό σαν εκείνον που ο ίδιος γνώριζε την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο με τα χρώματα του Ηρακλή. Για μια τέτοια ομάδα έκανε λόγο.

Στη Λεωφόρο, λοιπόν, ανεξαρτήτως αντιπάλου ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει το δικό του παιχνίδι. Είτε έχει απέναντί του τον Απόλλωνα, τον Ιωνικό, τον Βόλο, είτε τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ. Στο ντέρμπι που έπαιξε στο Καραϊσκάκη τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, γι’ αυτό και ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση. Πιο αμυντική. Λέγοντας όμως και ο ίδιος πως δεν του άρεσε αυτό που είδε, κυρίως στο δεύτερο μέρος. Την Κυριακή το απόγευμα θα δείξει αν ο δικός του Παναθηναϊκός μπορεί να μπει σε ντέρμπι και να κάνει εκείνος το παιχνίδι, χωρίς να κινδυνεύει να πάθει… ζημιές στον ανοιχτό χώρο όπως συνέβη πέρσι στο ματς των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό.