Συνεχίζεται το ράλι ανόδου των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες έχουν εισέλθει σε τροχιά αλματώδους ανάπτυξης κόντρα στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Σεπτέμβριο η αξία των ελληνικών εξαγωγών σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο 43,2%, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και παραμένει ο προβληματισμός για τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 27,8%, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2,11 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021. Καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι, με πρώτες τις κατηγορίες των πετρελαιοειδών-καυσίμων (127,9%), των ελαίων (60,9%), των βιομηχανικών προϊόντων (41,2%), των μηχανημάτων (22,7%) και των πρώτων υλών (32,9%) και ακολουθούν αυτές των χημικών (7,9%), των τροφίμων (13,4%), των ποτών & καπνού (7%).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε πως οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν στην πρώτη γραμμή, συνεισφέροντας καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να υποτιμούνται οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αλλά και των διεθνών τιμών των πρώτων υλών.