Ο πήχης

της Κομισιόν

Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οικονομολόγοι και αναλυτές στις προβλέψεις για την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Κομισιόν στη φθινοπωρινή έκθεση να ανεβάσει τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 6% – ενδεχομένως κοντά στο 7% – έναντι 4,3% τον περασμένο Ιούλιο. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, όπως φυσικά και σε όλη σχεδόν την ευρωζώνη λόγω του πληθωρισμού. Ετσι, οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι πιθανόν να ψαλιδιστούν στα επίπεδα του 6% με τον ρυθμό να αγγίζει το 4,5%-5%, κοντά δηλαδή στην εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Καμία διαμάχη

«Καμία διαμάχη δεν υπάρχει με τη ΔΕΗ» τονίζει η Mytilineos με σχετική ανακοίνωσή της, με την οποία σχολιάζει δημοσιεύματα. Αφορμή ήταν η επιστολή της ιδιωτικής εταιρείας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τη διαφάνεια των χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Mytilineos, λοιπόν, σημειώνει: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη διαμάχη της Mytilineos με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για θέματα ανταγωνισμού, η εταιρεία μας επισημαίνει ότι στηρίζει πάγια την ενδυνάμωση της ΔΕΗ και τον ρόλο που έχει παίξει επί δεκαετίες στον εξηλεκτρισμό της χώρας, στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών νοικοκυριών». Και συνεχίζει αναφέροντας: «Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, επανειλημμένως και δημόσια έχει αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Γι’ αυτό και χαιρετίζει την πρόσφατη και εξαιρετικά επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία», υπογραμμίζει η εταιρεία για να καταλήξει: «Αυτή η πάγια τοποθέτηση δεν αλλοιώνεται, ούτε υπήρξε η παραμικρή πρόθεση να αλλοιωθεί, από απόψεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο διαβούλευσης που αφορούσε σε τιμολόγια λιανικής και άπτεται τεχνικών ζητημάτων της σχετικής αγοράς».

Η επιστολή του ΤΧΣ

Με ποσοστό από 14% έως 21% θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank το σχήμα ΤΣΜΕΔΕ και Ellighton, η δεσμευτική προσφορά των οποίων προκρίθηκε από το ΔΣ της τράπεζας. Αυτό λένε αξιόπιστες πηγές της στήλης που έχουν εικόνα των σχετικών διεργασιών. Σε αυτήν την περίπτωση, αν επιλεγεί το ανώτατο εύρος, οι δυο τους θα τοποθετήσουν στην τράπεζα περίπου 51 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Από την άλλη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που αποφάσισε να συμμετάσχει στην έκδοση μετοχών, έστειλε σχετική επιστολή στην Attica Bank, δεσμευόμενο για την απόκτηση έως του 68% των νέων τίτλων, δηλαδή έως του ποσοστού του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Τέλος, ο e-ΕΦΚΑ γνωστοποίησε ότι θα μετάσχει στην αύξηση με το ποσοστό του, περίπου 10%.

Παροδικό φαινόμενο

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 4% έως το τέλος του 2ου τριμήνου 2022 και μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά, η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,2% το 2021, αλλά θα σκαρφαλώσει στο 3,8% το 2022. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα θεωρεί ότι η ανοδική πορεία των τιμών συνιστά παροδικό φαινόμενο και πως η δυναμική των τιμών προς τα τέλη του 2022 θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Σημειώνει ακόμη ότι τα τρέχοντα πληθωριστικά φαινόμενα δεν οφείλονται σε υπερθέρμανση της οικονομίας, αντίθετα οφείλονται στην αδυναμία της παραγωγής να υπολογίσει και να προβλέψει ορθά τα επίπεδα ζήτησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αυτά εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών και των μέτρων κρατικής στήριξης, δηλαδή παραγόντων πρωτόγνωρων στα πρόσφατα οικονομικά χρονικά.