Θεσσαλονίκη, 10. Του ανταποκριτού μας. – Κατά την χθεσινή 29η συνεδρίαση του Δικαστηρίου, η επιστήμη έριξε άπλετο φως στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δύο διαπρεπείς επιστήμονες βεβαίωσαν τους ενόρκους ότι ο θάνατος του Λαμπράκη προεκλήθη από κτύπημα με αμβλύ όργανο και απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσέκρουσε η κεφαλή του τραγικού βουλευτού επί της ασφάλτου.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Συμεωνίδης και ο ιατροδικαστής κ. Δ. Ροβύθης κατέθεσαν ότι ο Λαμπράκης δέχθηκε το θανατηφόρο πλήγμα όρθιος «εκ των όπισθεν και άνω προς τα πρόσω και κάτω». Συνεπεία του πλήγματος αυτού προεκλήθη πολτοποίηση του εγκεφάλου του ευρισκομένου στο αριστερό μέρος του κρανίου.

ΟΙ κ.κ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ και Ροβύθης, καθώς και ο πρώην πρύτανις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Καβαζαράκης (θα εξετασθή σήμερα) είχαν λάβει μέρος στη νεκροτομή του πτώματος του Λαμπράκη. Τις ίδιες απόψεις με τους εξετασθέντας χθες δύο επιστήμονες υποστηρίζει και ο κ. Καβαζαράκης. Στη νεκροτομή είχε λάβει μέρος, επίσης, και ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Δ. Καψάσκης, ο οποίος θα καταθέσει στο Δικαστήριο.

Ο κ. ΡΟΒΥΘΗΣ απεκάλυψε, χθες, άγνωστα περιστατικά της νεκροτομής: «Μόλις γινόταν η νεκροτομή, είπε, ο συνάδελφος κ. Καψάσκης άρχισε να μας προδιαθέτει ότι ο Λαμπράκης έπεσε και ότι το κάταγμα προεκλήθη από πρόσκρουσιν της κεφαλής επί της ασφάλτου. Ηθελε να μας φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος, ισχυριζόμενος ότι είχε σαφή γνώμην, δεδομένου ότι, όπως έλεγε, είχε παρακολουθήσει όλα τα ιατρικά συμβούλια που είχαν γίνει μέχρι εκείνην την ώραν.

ΟΤΑΝ το νυστέρι εχάραζε το οστούν, ο κ. Καψάσκης είπε ότι αυτό ήτο το κάταγμα. Αποκαλούσε, δηλαδή, κάταγμα την γραμμήν του νυστεριού εις το οστούν. Κατόπιν βρήκαμε το κάταγμα, το οποίον είχε διακριβωθή και από ακτινογραφήσεις, αι οποίαι είχον προηγηθεί της νεκροτομής».

Ο κ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, εξ άλλου, όταν ηρωτήθη από ένορκο, αν το όργανο με το οποίον επλήγη ο Λαμπράκης μπορούσε να ήταν αστυνομικό γκλομπ απάντησε: «Μπορούσε να ήταν αστυνομικό γκλομπ. Είναι μάλιστα περίεργον πώς δεν πέθανε αμέσως μετά το κτύπημα ο Λαμπράκης»!