Αναμφισβήτητα το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι εδώ. Φαινόμενο υπερτοπικό, εγγενές των διασυνδεδεμένων οικονομιών και ταυτόχρονα απειλητικό για το μέσο νοικοκυριό. Είναι ενδεικτικό πως οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες φτάνουν έως και 132% σε σχέση με το 2020. Ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου δηλαδή στη χώρα μας χτυπάει υψηλά επίπεδα δεκαετίας.

Τα νέα δεδομένα μεταβάλλουν την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων προς το δυσμενέστερο και από την άλλη αδυνατίζουν την κοινωνική συνοχή. Δεν νοείται όμως ο πληθωρισμός να λογίζεται ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως κίνδυνος που πρέπει να αποκρουστεί. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα και τα όπλα σε έναν διαρκή «πόλεμο». Και το περιγράφουμε αυτό έτσι αφού οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως τα πληθωριστικά φαινόμενα θα είναι παρόντα και μαζί τους οι δύο βασικές κρίσεις για καιρό. Η υγειονομική και η ενεργειακή, αυτή που καταγράφεται άμεσα στους λογαριασμούς.

Οπως φαίνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού που συντάσσεται έχουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ. Αλλά και έναν σχετικό δημοσιονομικό χώρο. Κάτι που επιβάλλει δέσμη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση του μέσου πολίτη με μέρισμα, μείωση τιμών όπου δύναται, αλλά και αύξηση μισθού – όπως σωστά η κυβέρνηση σχεδιάζει. Ας μην ξεχνάμε πως οι ανατιμήσεις αθροίζονται σε μια συγκυρία που διεξάγουμε τον παράλληλο πόλεμο με την πανδημία. Θα πρέπει λοιπόν να προσεχθεί ιδιαιτέρως το όλο ακανθώδες πεδίο ως μια προϋπόθεση για στερέωση και ανάταξη της οικονομίας.