Επέστρεψε στην κερδοφορία το εννιάμηνο του έτους ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ενώ συνολικά οι επιδόσεις του επανήλθαν στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 258 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση 90% κατέγραψαν τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του τρίτου τριμήνου του έτους, φθάνοντας στα 125 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τα αποτελέσματα αποδίδονται στη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος με την παγκόσμια ζήτηση να ανακάμπτει όπως και η εγχώρια αγορά. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς καταγράφονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας της βιομηχανίας διεθνώς, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχώρησε και σε νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης, αποπληρώνοντας το ευρωομόλογο 201 εκατ. ευρώ και μάλιστα από τα ταμειακά διαθέσιμα.

 Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και εταιρικός και ενεργειακός μετασχηματισμός του ομίλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι έτοιμο το 75% του φωτοβολταϊκού πάρκου των 204 ΜW, στην Κοζάνη, με την εμπορική λειτουργία του να αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης υπογραμμίζει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο ευρύτερο περιβάλλον, λέγοντας πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο αλλά και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση, προσθέτοντας πως καθίσταται επιτακτική η διαδικασία στρατηγικού μετασχηματισμού του Ομίλου και η υλοποίηση της στρατηγικής «VISION 2025».