Αλλο ΠΑΣ Γιάννινα, άλλο ΑΕΚ… Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συμπτώματα που είχε ο Αγιαξ της Ηπείρου επί των ημερών του Αργύρη Γιαννίκη θα παρουσιαστούν τώρα και στην Ενωση.

Πρέπει, ωστόσο, να καταθέσω ότι το τελευταίο δείγμα γραφής των Κιτρινόμαυρων (το 2-2 με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη) θύμισε τον ΠΑΣ του Γιαννίκη. Και εξηγούμαι. Στην κανονική περίοδο του περσινού πρωταθλήματος τα Γιάννινα κατείχαν μία πρωτιά. Είχαν χάσει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη ομάδα σε παιχνίδια που προηγήθηκαν στο σκορ. 18 πόντους είχαν απωλέσει. Πήραν προβάδισμα σε 15 αναμετρήσεις, αλλά δεν νίκησαν στις επτά εξ αυτών.

Θυμίζω ότι το περασμένο Σάββατο η ΑΕΚ προηγήθηκε 0-1 στη Ριζούπολη, αλλά βρέθηκε να κυνηγάει στο τέλος την ισοφάριση (επιτυγχάνοντας το 2-2).Το καμπανάκι του κινδύνου, πάντως, είχε χτυπήσει και σε προηγούμενα παιχνίδια. Το 2-0 στο ημίχρονο επί του Αρη έγινε 2-1 και διαφυλάχθηκε με μπόλικο χτυποκάρδι. Επίσης, το διπλό στον Βόλο (1-3) κλείδωσε στις καθυστερήσεις, αφού η Ενωση αγχώθηκε όταν μείωσαν 1-2 οι Θεσσαλοί. Οπότε παρατηρούνται ομοιότητες στην αγωνιστική συμπεριφορά του ΠΑΣ και της ΑΕΚ με Γιαννίκη στον πάγκο. Για να είμαι, ωστόσο, δίκαιος οφείλω να αναφέρω και το 0-3 στο Γεντί Κουλέ που μετατράπηκε σε σοκαριστικό 3-3 με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Ο απλησίαστος

Μετά τον Αργεντινό Φακούντο Περέιρα (σεζόν 2014-15) δεν είχε βρεθεί παίκτης του ΠΑΟΚ να σκοράρει δις με εκτελέσεις φάουλ στο ίδιο πρωτάθλημα. Ωσπου εμφανίστηκε φέτος ο Γιάσμιν Κούρτιτς. Βέβαια, ο σλοβένος κεντρικός μέσος απέχει ακόμη παρασάγγας από τον σπεσιαλίστα του είδους Κώστα Φρατζέσκο. Ο ρέκορντμαν της Α’ Εθνικής πέτυχε 43 τέρματα με απευθείας φάουλ εκ των οποίων τα 27 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (πέντε με Παναθηναϊκό, τέσσερα με ΟΦΗ, τρία με Καλαμάτα, δύο με Προοδευτική και από ένα με Ιωνικό και Αρη).

Μάλιστα, στις 25/5/1997 κατάφερε το ανεπανάληπτο στην Τούμπα. Στο ευρύ 6-0 επί της Καστοριάς (τελευταία αγωνιστική πρωταθλήματος) πιστώθηκε χατ τρικ από στημένες μπάλες απέναντι στον τερματοφύλακα Παναγιώτη Μπαρτζώκα. Εκείνη τη σεζόν έφτασε τα 12 τέρματα με εκτελέσεις φάουλ (δύο με ΟΦΗ, 10 με ΠΑΟΚ μετά τον Γενάρη). Ασύλληπτα νούμερα.

Παρεμπιπτόντως, να διευκρινίσω ότι είναι γιος του ο 21χρονος επιθετικός μέσος Ορφέας Φρατζέσκος που εντάχθηκε στον Ολυμπιακό Βόλου της Super League 2 (έχει θητεύσει στις ακαδημίες Ατρόμητου, Παναθηναϊκού και Παναιτωλικού).

Καλύτερη εκτός έδρας

Ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι ο 6ος προπονητής της Λαμίας στη Super League 1 (σημειωτέον η ομάδα διάγει την 5η σεζόν της στα σαλόνια), αλλά ο πρώτος που φτάνει στις 10 νίκες. Τα κατάφερε την περασμένη Κυριακή στην Τρίπολη (0-1 τον Αστέρα) στο 32ο παιχνίδι του στον πάγκο του συλλόγου (επίδοση 10-12-10). Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι ο Μάκης Χάβος σταμάτησε στα εννιά τρίποντα με τέσσερις λιγότερους αγώνες (9-10-9). Αλλού, όμως, θέλω να καταλήξω. Το χαρακτηριστικό της Λαμίας επί των ημερών του Μιχάλη Γρηγορίου είναι τα διπλά! Από τις 10 νίκες του (όλες μέσα στο 2021) οι επτά επιτεύχθηκαν μακριά από το Στάδιο Αθανάσιος Διάκος. Μάλιστα, δεν έχει κερδίσει στο σπίτι της η ομάδα της Φθιώτιδας, μετά το 2-1 επί της Λάρισας στις 10 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, μετράει έκτοτε πέντε διπλά στο πρωτάθλημα και ένα στο Κύπελλο. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι στην τρέχουσα Super League 1 η Λαμία έχει συγκεντρώσει εκτός έδρας τους επτά από τους εννιά βαθμούς της.

Ο κορυφαίος «κλέφτης»

Το κλέψιμο της μπάλας στο ποδόσφαιρο προϋποθέτει και ενεργητικό μαρκάρισμα και διάβασμα της φάσης. Οπότε θα πρέπει να επαινέσω τον Ζήση Καραχάλιο που επί του παρόντος προηγείται στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία της Super League 1 (εξαιρουμένων βέβαια των τερματοφυλάκων).

Σε 38 περιπτώσεις άλλαξε η κατοχή της μπάλας, ύστερα από παρέμβαση του αμυντικού μέσου του ΠΑΣ Γιάννινα. Αναλογιστείτε ότι ο αναντικατάστατος μέχρι τώρα κόφτης του Παναθηναϊκού Ρούμπεν Πέρεθ έπεται με 30 κλεψίματα.