Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των αυριανών συνομιλιών στο Λονδίνο με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στην «Daily Telegraph» ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μάλιστα απαίτησε να επιστραφούν στην Αθήνα και επανέλαβε την προσφορά για δανεισμό κάποιων από τους ελληνικούς θησαυρούς προς το Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου οι δύο χώρες να κλείσουν τη συμφωνία.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στον Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Guardian» ενδέχεται αυτές οι συνομιλίες τους να διαμορφώσουν τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών μεταξύ τους.
«Με δεδομένο το πλαίσιο των όσων συμβαίνουν και αφορούν την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών, η άρνηση συζήτησης του θέματος επιστροφής τους μου φαίνεται να είναι μάλλον αναχρονιστική προσέγγιση» πρόσθεσε. «Εάν προχωρούσαν και το έβλεπαν μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα, τότε θα ήταν μια φανταστική εκδήλωση αυτού που ο Μπόρις αποκαλεί Παγκόσμια Βρετανία».
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθώς οι αρχηγοί κρατών βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο Παρίσι στη δεξίωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO, ο έλληνας Πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να τονίσει ότι αυτή τη χρονιά εορτάζεται και η 200ή επέτειος του πολέμου ανεξαρτησίας της Ελλάδας και ο σχηματισμός του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ως εκ τούτου, ανέφερε, δεν υπήρχε «καλύτερη στιγμή από τώρα» για να επιστρέψουν τα μνημειώδη Γλυπτά στη γενέτειρά τους. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους παροτρύνω να το πράξουν», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς κρατών.
«ΚΑΙΡΙΟ ΒΗΜΑ». Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνθηκε από αυτό που ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καίριο βήμα» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δηλαδή από τη συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας του ΟΗΕ που προωθούσε την επιστροφή της πολιτιστικής ιδιοκτησίας. «Για πρώτη φορά, υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση αναγνωρίζοντας ότι “η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και συνεπώς η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εναπόκειται ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”», ανέφερε.
Οι ελληνικές απαιτήσεις για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρει ο «Guardian», τροφοδοτήθηκαν και από τις αποκαλύψεις για ζημιές που προκλήθηκαν στην αίθουσα Ντουβίν όπου στεγάζονται τα Γλυπτά. Εκεί όπου εκτίθενται η «εξόριστη» ζωφόρος, οι μετόπες και τα γλυπτά του αετώματος, μια οροφή που στάζει σημαίνει ότι τα Γλυπτά παραμένουν εκτός θέας για το κοινό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Και η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου σημειώνει ότι «λόγω των τακτικών εργασιών συντήρησης» οι ελληνικές αίθουσες είναι «προσωρινά κλειστές».
Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός νωρίτερα αυτό το έτος είχε απορρίψει την έκκληση για επιστροφή τους στην Ελλάδα, έχοντας δηλώσει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»: «Κατανοώ τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και μάλιστα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη – για το θέμα. Ομως, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μια σταθερή, μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά, η οποία είναι ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Λόρδο Ελγιν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους εκείνης της εποχής και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους».