Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή αποτελούν πλέον βασικό μέρος των προγραμμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από σημερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ». Οι πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι έλληνες ιεράρχες για την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη πια μόνο ως αξιέπαινες δύνανται να χαρακτηριστούν.

Τόσο επειδή στρέφουν την προσοχή των πιστών στα μείζονα για το μέλλον, όσο και γιατί αποτελούν βήμα εκσυγχρονισμού ενός θεσμού που μετρά αιώνες ύπαρξης, όπως η Ελλαδική Εκκλησία.

Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές – άλλοτε δίκαια, άλλοτε άδικα, πότε καλόπιστα και πότε κακόπιστα – για αναχρονιστικές προσεγγίσεις στις αλλαγές που συντελούνται στο πλαίσιο της κοινωνίας στην οποία λειτουργεί ο κλήρος.

Ωστόσο, η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες και αντιλήψεις είναι αναγκαία ακόμη και για όσους δίνουν μικρότερη σημασία στα εγκόσμια. Γιατί χάρη σε αυτήν θα έχουν την ευκαιρία να εκπέμψουν τα μηνύματά της Ορθοδοξίας σε ακροατήρια πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που παρακολουθούν τα κηρύγματα των ιερέων κάθε Κυριακή.

Ο εκσυγχρονισμός, λοιπόν, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν απειλή για το δόγμα. Αντίθετα, πρέπει να ιδωθεί ως μέσο ενδυνάμωσης της Εκκλησίας.