Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενεργεί φέτος την απογραφή πληθυσμού – κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Λόγω της πολυπλοκότητάς της χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως η μεγαλύτερη επιχείρηση που αναλαμβάνει η χώρα σε καιρό ειρήνης.

Μέσω της απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού σε κάθε γωνιά της χώρας μας, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τη διάρθρωσή του.

Η απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ διενεργείται με απόλυτη ασφάλεια, αφενός αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση της εμπιστευτικότητας των προσωπικών στοιχείων των απογραφέντων και τη δέσμευσή μας για τη μη διαβίβασή τους υπό οιεσδήποτε συνθήκες προς οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και αφετέρου λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία απογραφόμενων και απογραφέων από την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη ηλεκτρονική αυτοαπογραφή που πραγματοποιείται στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί  η εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση κατά την τελευταία δεκαετία.

Το μήνυμα της φετινής απογραφής είναι «Συμμετέχουμε στην απογραφή, στηρίζουμε το μέλλον γιατί ΟΛΟΙ ΜΕΤΡΑΜΕ». Η επιτυχία όλων των δημόσιων πολιτικών εξαρτάται από την ακρίβεια της γνώσης που έχουν οι λήπτες αποφάσεων για τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Με τη σειρά της, η ακρίβεια της γνώσης βασίζεται στην ποιοτική καταμέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών. Και η ποιοτική αυτή καταμέτρηση, εξαρτάται από τη διεξοδική συμμετοχή όλων μας στην απογραφή. Ακόμα και η ποιότητα της ίδιας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε μία δημοκρατία συναρτάται με μια ποιοτική απογραφή πληθυσμού.

Οι ποιοτικές επίσημες στατιστικές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ορθολογική, δίκαιη και συμπεριληπτική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η απογραφή πληθυσμού, είναι η ναυαρχίδα αυτής της διαδικασίας. Είναι από μόνη της μια διαδικασία συμμετοχική, δημοκρατική στον πυρήνα της: Οπως άλλωστε γίνεται στις δημοκρατίες όπου η μαζική συμμετοχή στις εκλογές και τις συλλογικές διαδικασίες αποτελεί δικλίδα διασφάλισης της δημόσιας έκφρασης όλων των πολιτικών τάσεων και ρευμάτων, έτσι και στην απογραφή, η συμμετοχή όλων των πολιτών διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα της απογραφής και την απεικόνιση, με διεξοδικό τρόπο, της διαχρονικής εξέλιξης των χαρακτηριστικών και των αναγκών των τοπικών μας κοινοτήτων, της κοινωνίας μας και του οργανωμένου κράτους μας και, εν τέλει, την αποτύπωση των καταγεγραμμένων αναγκών στις πολιτικές που χαράζονται και διαμορφώνουν το μέλλον μας.

*Ο Αθανάσιος Θανόπουλος είναι πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ