Γερμανία: Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει συγκεκριμένα επίπεδα συναγερμού. Εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πίεση, η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και εκδηλώσεις περιορίζεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει. Σε όλη τη χώρα δε, απαιτείται πιστοποιητικό ή τεστ για την είσοδο σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας.
Γαλλία: Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο από το καλοκαίρι για είσοδο σε εκδηλώσεις, εστίαση και τρένα μεγάλων αποστάσεων. Ο Εμ. Μακρόν έχει καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη δόση για τους άνω των 65 ετών, όμως για την ώρα αποκλείει νέο γενικό lockdown.
Ιταλία: Η πρώτη χώρα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται, από τις 15 Οκτωβρίου, να διαθέτουν πιστοποιητικό ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Ισπανία – Πορτογαλία: Οι χώρες με τα λιγότερα, ίσως, περιοριστικά μέτρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία και μόνο σε ορισμένες ισπανικές περιφέρειες εφαρμόζονται κάποιοι παραπάνω έλεγχοι, όπως για είσοδο στα νυχτερινά κέντρα.
Ολλανδία: Τα καταστήματα της εστίασης υποχρεούνται να κλείνουν νωρίς τουλάχιστον ως τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις.
Βέλγιο: Υποχρεωτική τετραήμερη τηλεεργασία και χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για τους ηλικίας άνω των 10 ετών. Αναγκαία τα πιστοποιητικά και τα αρνητικά τεστ παντού.
Αυστρία: Γενικό lockdown από σήμερα. Κλειστά όλα τα καταστήματα που δεν εξυπηρετούν ζωτικές ανάγκες και έξοδος από το σπίτι μόνο για συγκεκριμένους λόγους (μετάβαση σε εργασία και νοσοκομεία, προμήθειες βασικών ειδών).
Ρουμανία: Είσοδος σε όλα σχεδόν τα καταστήματα και τους κλειστούς χώρους μόνο με πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ και απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανεμβολίαστους μετά τις 9 το βράδυ.
Τσεχία – Σλοβακία: Είσοδος σε εστιατόρια και χώρους όπου διεξάγονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού-νόσησης ή αρνητικό τεστ. Συχνοί έλεγχοι σε σχολεία και χώρους δουλειάς. Στη Σλοβακία, επιπλέον, στις πιο επιβαρυμένες περιοχές κλείνουν τα γυμναστήρια και τα εστιατόρια λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο take-away.