Τι σχέση έχει η διατροφή με το στρες; «Δυνατή» είναι η απάντηση των ειδικών, υποστηρίζοντας ότι με ένα σωστό διαιτολόγιο το άγχος που βιώνει κανείς μπορεί να ρυθμιστεί, καθώς ορισμένα τρόφιμα έχουν την ικανότητα να μειώνουν την κορτιζόλη – δηλαδή την ορμόνη «ένοχο» για το στρες. Αναλυτικότερα και όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Courtney Barth στην παγκοσμίου φήμης Cleveland Clinic στο Οχάιο, η κορτιζόλη παράγεται από τα επινεφρίδια όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνα γεγονότα. Παράγεται επίσης όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η φλεγμονή. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υψηλές συγκεντρώσεις της επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού, καθώς η κορτιζόλη μεταξύ άλλων ρυθμίζει τους κύκλους του ύπνου, μειώνει τη φλεγμονή, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει τη χρήση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών από τον οργανισμό ενώ επίσης ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ