Ηταν χάρμα ιδέσθαι για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Καθώς στον καμβά του γηπέδου έκανε μαγικά πράγματα.

Ομως ο Σόκρατες Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιέιρα ντε Ολιβέιρα, που για όλο τον κόσμο ήταν ο Σόκρατες, άφησε το στίγμα του όχι μόνο εντός αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου, μέχρι και τον θάνατό του, σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια.

Ο ίδιος ο Πελέ είχε πει ότι ίσως η Βραζιλία του 1982 να ήταν καλύτερη ακόμα και από αυτήν του 1970. Σίγουρα πάντως ήταν μια ακόμα βασίλισσα χωρίς στέμμα που μπήκε δίπλα στην Ουγγαρία (1954) και την Ολλανδία (1974) που δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν Παγκόσμιο Κύπελλο αν και κατά γενική ομολογία ήταν οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Ο Σόκρατες και η παρέα του έπεσαν πάνω στον οίστρο του Πάολο Ρόσι που από εκείνο το παιχνίδι (3-2 η Ιταλία στη β’ φάση επί της Βραζιλίας) άρχισε να ξυπνάει και οδήγησε τους Ατζούρι μέχρι τον τίτλο.

Ομως οι Βραζιλιάνοι πλήρωσαν και το γεγονός ότι δεν γνώριζαν το παιχνίδι της σκοπιμότητας και έπαιζαν πάντα για το θέαμα και τη νίκη ακόμα και όταν χρειάζονταν (όπως με την Ιταλία) την ισοπαλία. Κάτι που έκανε η Βραζιλία του 1994 για αυτό και ο μικρός αδελφός του Σόκρατες, ο Ράι, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

«Το να κερδίσεις δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Το ποδόσφαιρο είναι μία τέχνη και πρέπει να παρουσιάζεις δημιουργία.

Εάν οι Βίνσεντ Βαν Γκογκ και Εντγκάρ Ντεγκά γνώριζαν όταν ζωγράφισαν την αναγνώριση που θα λάβει η δουλειά τους, δεν θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Πρέπει να απολαμβάνεις όταν κάνεις τέχνη και να μη σκέφτεσαι “θα νικήσω;”. Γιατί τότε χάνεις το νόημα» έλεγε ο φιλόσοφος του ποδοσφαίρου, γεννημένος σε μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και τον πατέρα του λάτρη της Αρχαίας Ελλάδας να επιλέγει τα ονόματα των τριών εκ των τεσσάρων γιων του από τον φιλόσοφο Σωκράτη, τον μακεδόνα πολιτικό Σωσθένη και τον τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Ο Σόκρατες (που έχασε την ευκαιρία να πάρει Παγκόσμιο Κύπελλο και το 1986 αστοχώντας και σε πέναλτι στη διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας με τη Γαλλία) είχε σπουδάσει γιατρός, εξού και το παρατσούκλι του (Doctor) ενώ τα ινδάλματά του ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Τζον Λένον.

Ηταν ο ιδρυτής της «Κορινθιακής Δημοκρατίας» όπου σε κάθε απόφαση στην ομάδα θα ψήφιζαν όλοι και οι παίκτες. Αγωνιζόταν με μια κορδέλα στα μαλλιά ως αντίδραση στη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα του, την οποία πολεμούσε με κάθε τρόπο.

Τη μέρα που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη του Κορίνθιανς έπαιρνε τον τίτλο και όλοι τον αφιέρωναν στον «Doctor».