«Θα δείτε την αντίδρασή μου» αναφώνησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου λίγα δευτερόλεπτα μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό, που βρήκε την ομάδα του χαμένη ξανά. Αυτή ήταν η τρίτη σερί ήττα του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα: Ατρόμητος, Αρης, Ιωνικός. Το πέμπτο σερί παιχνίδι χωρίς νίκη, αφού ενδιάμεσα υπήρξαν οι ισοπαλίες με Σλόβαν Μπρατισλάβας και Λάρισα για το Europa Conference League και το Κύπελλο Ελλάδος. Υπήρξαν δημοσιεύματα και πληροφορίες μετά τη δήλωση του Λουτσέσκου πως έχει τάσεις… παραίτησης. Και είναι αλήθεια πως ο Λουτσέσκου φέρει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του ΠΑΟΚ. Μια ευθύνη που δεν ξεκινά τις τελευταίες εβδομάδες. Εχει τις βάσεις της στο περασμένο καλοκαίρι. Τότε που ο Ρουμάνος αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έφερε μαζί του… απαιτήσεις. Πίστεψε πως οι παίκτες που είχαν φέρει το πρωτάθλημα πριν από μερικά χρόνια θα καταφέρουν να το διεκδικήσουν ξανά.

Το ποδόσφαιρο και κυρίως ο χρόνος όμως είναι αμείλικτα. Δεν γυρίζουν πίσω. Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε σε ένα πρωτάθλημα έχοντας γεμίσει τα ταμεία του από τις πωλήσεις του Γιαννούλη και του Τζόλη, αλλά δεν επένδυσε αυτά τα χρήματα ώστε να ενισχυθεί. Κατέβηκε να παίξει με παίκτες όπως ο Βαρέλα, ο Κρέσπο, ο Βιεϊρίνια, ο Μπίσεσβαρ, ο Σβαμπ, ο Πασχαλάκης. Ολοι τους βασικοί, όλοι τους με εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, όλοι τους να θέλουν αλλά να μην μπορούν.

Οσο η σεζόν ήταν στην αρχή της και τα πόδια άντεχαν, υπήρχε ελπίδα. Αλλά με την επιβάρυνση σερί αγώνων ήταν δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα βούλιαζε. Απορίας άξιο πώς δεν το είδε ο προπονητής του. Και πώς δεν ζήτησε την ενίσχυση της ομάδας του. Εως και σέντερ φορ, όταν έχασε τον Ολιβέιρα, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να φέρει πίσω τον Ακπομ παρ’ όλο που γνώριζε πως δεν είναι κάποιος σπουδαίος σκόρερ. Του καλοκαιριού τα καμώματα τα βλέπει ο χειμώνας και γελά…