Να λοιπόν που… ζήσαμε για να το δούμε κι αυτό. Την Μπαρτσελόνα εκτός συνέχειας του Champions League. Αποκλείστηκε σε φάση ομίλων για πρώτη φορά έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια. Και πότε έγινε αυτό; Στην πρώτη σεζόν που ο Μέσι δεν εδρεύει στην Καταλωνία. Θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι. Και μάλιστα, επειδή είναι πρόσφατη η κουβέντα που γίνεται για τη Χρυσή Μπάλα, είναι ακόμα κι αυτό μια απάντηση στο «γιατί ο Μέσι έχει πάρει επτά Χρυσές Μπάλες». Γιατί και μόνο η παρουσία του μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Και η απουσία του έπειτα από 21 χρόνια μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά, αλλά με αρνητικό πρόσημο. Οπως συνέβη στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα. Η αποχώρησή του από τη Βαρκελώνη στάθηκε ικανή να φέρει αγωνιστική κατάρρευση. Μαζί, φυσικά, με όλα τα υπόλοιπα που συνέβησαν. Αποδείχτηκε λάθος η επιλογή του Κούμαν, αποδείχτηκαν λάθος αρκετές από τις μεταγραφές. Και μέχρι να σπεύσει να διορθώσει πράγματα και καταστάσεις η διοίκηση, το τρένο της Ευρώπης είχε χαθεί. Οπως επί της ουσίας έχει χαθεί και αυτό του πρωταθλήματος, καθώς η Μπάρτσα δείχνει ανήμπορη να ακολουθήσει.

Αν στην Μπαρτσελόνα θεωρήσουν πως ο Τσάβι ήρθε και θα λύσει όλα τα προβλήματα με κάποιο… μαγικό ραβδάκι, θα «ναρκοθετήσουν» και τις επόμενες σεζόν. Χρειάζεται υπομονή, στήριξη και ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ, ανάλογο με εκείνο που η Μπαρτσελόνα είχε φτιάξει επί Γκουαρντιόλα. Δεν είναι κάτι εύκολο, γι’ αυτό και δεν συμβαίνει συχνά. Η Μπαρτσελόνα δημιούργησε κάτι το μοναδικό, μια ομάδα που έφερε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Επί της ουσίας το άλλαξε. Δεν μπορεί να το κάνει ξανά, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα. Μπορεί όμως να σταματήσει να λειτουργεί όπως το κάνει την τελευταία τριετία. Δεν είναι… Μπαρτσελόνα όλο αυτό. Οταν αποφασίσει να βρει και πάλι ένα πρότζεκτ και να το ακολουθήσει, τότε θα κάνει το πρώτο βήμα για την αναγέννησή της.