Οσοι νομίζουν πως η μάχη που δίνουν το ΕΣΥ και η πολιτεία στις ΜΕΘ προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση πλανώνται πλάνην οικτράν. Από την πρώτη στιγμή της συλλογικής μας περιπέτειας, πέραν της θωράκισης της χώρας και της αίσθησης της ατομικής ευθύνης, καθοριστικό θέμα ήταν η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κι αυτό αφού υπήρχε ο κίνδυνος, στο έδαφος της υγειονομικής κρίσης που ορισμένοι ξεχνούν πως είναι παγκόσμια και εξελισσόμενη, να επωασθεί ένα κράμα λαϊκισμού και παραφροσύνης που πιθανώς θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα. Πέραν των συνήθων υπόπτων, αυτό ευτυχώς δεν έγινε και παρά τις παλινωδίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον εμβολιασμό.

Σήμερα όμως που η συζήτηση συνεχίζεται και μάλιστα σε μια συγκυρία που αναζητούμε την περαιτέρω θωράκιση από τον ιό, φαίνεται πως κάποιοι εζήλωσαν ρόλο τυμβωρύχου πάνω από τις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ. Εστω και τώρα καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν και να διακρίνουν τη γόνιμη κριτική από τους έξαλλους λαϊκισμούς και μάλιστα με όχημα τη δημόσια υγεία.

Η χθεσινή για παράδειγμα στάση βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Εθνική Αντιπροσωπεία μόνο προβληματισμό παράγει και ερωτήματα αν έχουν οι ίδιοι συναισθανθεί πως υπονομεύουν την προσπάθεια. Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις που σήμερα καταλαβαίνουν πως αντιπολίτευση με τους θανάτους δεν γίνεται και δεν νοείται να κάνεις. Οι νεκροί από Covid-19 δεν υπάγονται σε κανένα πολιτικό χρηματιστήριο.