Για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χρειαζόμαστε – κατά τον Παύλο Πολάκη – αναπροσαρμογή στρατηγικής. «Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αριστερά και θέλει και μπορεί. Πάντα στις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας η Αριστερά αναλάμβανε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη». Ενδεικτικά θα μπορούσε να θυμίσει κανείς τότε που έβαλε τα όπλα παρά πόδα. Ή τότε που τέλειωσε τα Μνημόνια με έναν νόμο κι ένα άρθρο.

Διάλογος

Κορυφώθηκε – για να χρησιμοποιήσω την κομματική αργκό – χθες Πέμπτη, ο προσυνεδριακός διάλογος του ΜέΡΑ25 στην Αθήνα με ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη. Οσοι αναρωτιούνται αν ξεκίνησε με λόγο του γραμματέα του κόμματος, συνεχίστηκε με βαρουφακικές παρεμβάσεις και τελικά έκλεισε με την εν λόγω τοποθέτηση είναι μάλλον προκατειλημμένοι. Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος πως το κόμμα Βαρουφάκη είναι one man show; Η ερώτηση είναι φυσικά ρητορική.

Προσκλήσεις

Με μεγάλη περηφάνια οι αριστερές πηγές – που ομολογουμένως τα πήγαν καλύτερα στο παιχνίδι της επικοινωνίας από τις κιναλίτικες στη χθεσινή συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών – ανακοίνωσαν πως ο Αντόνιο Κόστα προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στη Λισαβόνα προκειμένου ο δεύτερος να στηρίξει τον πρώτο ενόψει των εκλογών στην Πορτογαλία τον Ιανουάριο. Για την ιστορία, να σας πω ότι εκείνος που έψησε – με ιδιαίτερη επιμονή – το PES να αρχίσει να καλεί τον συριζαίο αρχηγό στις μαζώξεις του ήταν ο Φρανσουά Ολάντ, γνωστός στα συριζαϊκά και ως Ολαντρέου.

Χριστούγεννα

Ευτυχώς υπερασπίστηκε και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να λένε «Καλά Χριστούγεννα» μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Παρότι λοιπόν το επίμαχο κείμενο της ευρωπαίας επιτρόπου έχει αποσυρθεί εδώ και μέρες, οι χριστιανοί της Γηραιάς Ηπείρου θα γνωρίζουν πως υπάρχει μια ευρωβουλευτής έτοιμη να σηκώσει τον σταυρό της χριστιανικής παράδοσης. Είμαι βέβαιος ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, άλλωστε, την παρούσα χρονική περίοδο.