Η Σοφία Μπεκατώρου χρειάστηκε να καταγγείλει ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση δύο φορές μέχρι να ξεκινήσει και στη χώρα μας το #MeΤoo. Από τότε έχει περάσει καιρός. Κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές άλλες καταγγελίες. Κάποιοι έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, αν κάτι δείχνουν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για τον πρώην πια παρουσιαστή του «Ράδιο Αρβύλα», αυτό είναι πως η νοοτροπία που μπορεί να οδηγήσει σε οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση των γυναικών δεν έχει ξεριζωθεί.

Παρά τα βήματα προόδου, μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν προκειμένου να μην υπάρχουν θύματα έμφυλης βίας – είτε πρόκειται για σωματική, είτε για ψυχολογική. Και για να γίνουν οφείλουμε όλες και όλοι να σπάσουμε τα ταμπού αιώνων πατριαρχίας. Οι «Στάθηδες» ανάμεσά μας είναι πολλοί, κι είναι κρίσιμο να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κακοποιητικής τους συμπεριφοράς.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε κάθε γυναίκα που έχει μια τέτοια ιστορία να διηγηθεί να την πει χωρίς φόβο. Γι’ αυτό δεν αρκούν μόνο οι πρωτοβουλίες της πολιτείας σε θεσμικό επίπεδο. Είναι αναγκαία η αλλαγή κουλτούρας – και η συγκεκριμένη αλλαγή είναι μια ευθύνη που βαραίνει το σύνολο της κοινωνίας. Δεν πρέπει να φοβούνται τα θύματα, αλλά οι επίδοξοι θύτες. Να φοβούνται την κοινωνική αντίδραση.