Simon Critcley

Η τραγωδία, οι Αρχαίοι

Eλληνες κι εμείς

Μτφ. Γιάννης Δούκας

Πατάκης, 2021, σ. 454

Τιμή 22 ευρώ

Ο βρετανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ακτινογραφεί με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο το χθες της ελληνικής τραγωδίας για να φωτογραφίσει το σήμερα.  Η τραγωδία δεν είναι κάτι που γράφηκε και παίχθηκε στο παρελθόν και μας ψυχαγωγεί σήμερα, αλλά ένας τρόπος που στη σημερινή εποχή της ταχύτατης αλλαγής όλων όσα μας περιβάλλουν μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος για να τραβήξουμε χειρόφρενο. Η τραγωδία είναι η μοναδική παραπλάνηση που μας κάνει σοφότερους, γι’ αυτό και είναι πάντα τόσο επίκαιρη. Αυτή μπορεί να εκφράσει συγκρούσεις και αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου, γιατί ο κόσμος της τραγωδίας ήταν ένας κόσμος σαν τον δικό μας.  

Robert Parker

Οι ελληνικοί θεοί πέρα

από την Ελλάδα

Μτφ. Παναγιώτης Σουλτάνης

Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Πατέρα

ΠΕΚ, 2021, σ. 438

Τιμή 28 ευρώ

Οι ελληνικοί θεοί ήταν και αυτοί μετανάστες. Μαζί με τους Ελληνες ταξίδεψαν σε όλη την υφήλιο και ίδρυσαν αποικίες. Ιδιαίτερα μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου σ’ όλη την Ανατολή έβρισκε κανείς θεούς με ελληνικά ονόματα. Αυτή την περιπέτεια της αποδημίας των θεών πραγματεύεται το βιβλίο του επίτιμου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας. Ο ελληνικός πολυθεϊσμός συναντά τις θρησκευτικές πίστεις και λατρείες λαών μακρινών απ’ αυτόν και στήνεται μια ισχυρή θέση αλληλεπίδρασης. Στο βιβλίο καλύπτεται μια ευρεία ιστορική περίοδος από την ελληνιστική και την αυτοκρατορική ρωμαϊκή περίοδο  και η δράση του εκτείνεται σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολή. Πρωταγωνιστής όμως της ιστορίας εδώ είναι τα ονόματα. Αυτά μεταμορφώνουν τους χαρακτήρες των θεών, και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινοί θνητοί απευθύνονταν ή αναφέρονταν σε αυτούς.

Carolin Emcke

Εναντίον του μίσους

Μτφ. Χρήστος Αστερίου

Πόλις, 2021, 243

Τιμή 17,70 ευρώ

Η γερμανίδα ρεπόρτερ, αρθρογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια θίγει ίσως το πιο επίκαιρο θέμα της εποχής. Το γιατί σήμερα υπάρχει τόσο απόθεμα μίσους εναντίον της δημοκρατίας και του άλλου. Το γιατί ανθούν ο φανατισμός, ο ρατσισμός και η δογματική σκέψη. Γιατί σε τελική ανάλυση υπάρχει τόσος ανορθολογισμός. Δεν μένει όμως στην ανάλυση των γιατί, αλλά με ολικό και συναρπαστικό τρόπο αναζητεί και το πώς μπορεί να αντιπαρατεθούμε σ’ αυτόν τον θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό και κυρίως πώς μπορεί να αντιμετωπισθούν τα κινήματα της παλαιάς και της νέας καθαρότητας. Οπλα της σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η ικανότητα για ειρωνεία, η αμφιβολία και το όραμα της ανοικτής κοινωνίας.

Rene Girard

Η μιμητική επιθυμία στο Υπόγειο

Διάλογος με τον Κορνήλιο Καστοριάδη

Μτφ. Χρήστος Γροσδάνης

Πλήθος, 2021, σ.128

Τιμή 10 ευρώ

Ο γάλλος θεωρητικός της λογοτεχνίας, μεσαιωνολόγος και ανθρωπολόγος Ρενέ Ζιράρ βασισμένος στη μυθιστοριογραφία μεγάλων συγγραφέων – κυρίως του Ντοστογιέφσκι – ανέπτυξε τη θεωρία του της μιμητικής επιθυμίας ως μεθόδου προσέγγισης των μεγάλων λογοτεχνικών έργων. Η μιμητική επιθυμία αποτελεί το αντικείμενο του πρώτου κειμένου αυτού του μικρού σε μέγεθος και παμμέγιστου σε ιδέες βιβλίου από τον πρωτοεμφανιζόμενο οίκο. Το δεύτερο κείμενο αφορά έναν έντονο διάλογο με δυνατές αντιπαραθέσεις πολύ μεγάλων στοχαστών με θέμα την «Αυτοοργάνωση». Εδώ το κέντρο βάρους πέφτει στον διάλογο του καθολικού Ζιράρ με τον άθεο Καστοριάδη. Μια συζήτηση για τη σχέση της ανθρώπινης αυτονομίας απέναντι στην υπεράσπιση του αλληλέγγυου χαρακτήρα της θρησκείας.

Δημήτρης Δημητράκος

Ηγεμονία και λόγος

Ο Αντόνιο Γκράμσι και το πρόβλημα της κατάκτησης της εξουσίας

Επίκεντρο, 2021, 399

Τιμή 19 ευρώ

Μια εξαιρετική μελέτη, και με συναισθηματικές παραμέτρους, για τη ζωή και το έργο του  ηγέτη των ιταλών κομμουνιστών στον Μεσοπόλεμο. Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, βαθύτατος γνώστης του φιλελευθερισμού αλλά και του μαρξισμού, παρακολουθεί τη θεωρητική διαδρομή αλλά και τον ρόλο του Γκράμσι στο Κομμουνιστικό Κόμμα ως ενός θεωρητικού και πολιτικού που έθεσε τα θεμέλια για την ανανέωση του δυτικού μαρξισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκράμσι προσέγγισε το ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας από τα υπεξούσια και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, μέσω της εκ μέρους τους κατάκτησης της ηγεμονίας και όχι διά της βίας. Αυτή του η προσέγγιση έθετε στο περιθώριο τον ακτιβισμό της βίας για χάρη της γνώσης, του σχολείου, της εκπαίδευσης, της κουλτούρας. Θέματα που αναλυτικά προσεγγίζει ο συγγραφέας με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο.  Οι παλιότεροι θα θυμηθούν τα νιάτα τους, αλλά οι νεότεροι που θα το διαβάσουν θα μάθουν πολλά για την ιστορία της μάχης για κοινωνική χειραφέτηση.  

Vladimir Jankélévitch – Beatrice Berlowitz

Κάπου στο ανολοκλήρωτο

Μτφ. Λίζυ Τσιριμώκου

Πόλις, 2021, σ.347

Τιμή 20 ευρώ

Η Μπεατρίς Μπερλοβίτς, μαθήτρια του μεγάλου στοχαστή, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στη Σορβόννη, αντιστασιακού κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Βισύ, αλλά και πολιτικού ακτιβιστή τον Μάη του 1968 Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτς, συζητά με τον δάσκαλό της για όλα όσα τον απασχολούσαν κατά τη διάρκεια του πλούσιου θεωρητικού και μοραλιστικού του έργου, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολυτάραχου βίου του. Συζητούν για το πώς συνελάμβανε τις ιδέες του, για τη μουσική, για τις επιρροές του, για τη συγγραφική ματαιοδοξία, για τη φιλοσοφία του χρόνου μέσα από τη μουσική όπως αυτός την ανέλυε, για την εκ μέρους του περιφρόνηση στα συστήματα. Ενα βιβλίο που μόλις τα διαβάσεις, αρχίζεις να το ονειρεύεσαι.

  

Pascal Boniface

Η γεωπολιτική του Covid-19

Μτφ. Σοφία Τζελέπη

Πρόλογος – επιστημονική επιμέλεια:

Σωτήρης Ντάλης

Ροπή, 2021, σ. 215

Τιμή 15,90 ευρώ

Ο γάλλος διανοούμενος, αλλά και τεχνοκράτης προσεγγίζει με το δικό του ιδιαίτερο ύφος τις αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή λόγω της Covid-19. Σύμφωνα με αυτόν ο κόσμος μετά την πανδημία δεν θα είναι όπως ήταν πριν απ’ αυτήν. Σίγουρα θα αλλάξουν και οι ισορροπίες μεταξύ των ισχυρών του κόσμου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.  Οι αλλαγές θα είναι δομικές και ανατρεπτικές. Η Κίνα μπορεί να βγει νικητής – σύμφωνα με την ανάλυσή του – απ’ αυτή τη μονομαχία. Αλλά και η Ρωσία, παρότι δεν είναι η απειλή που ήταν στη σοβιετική εποχή, είναι ένα επικίνδυνο αυταρχικό καθεστώς. Αναρωτιέται για το αν όλα αυτά θα μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε μια νέα Σοβιετική Ενωση, αλλά απορρίπτει αυτή την προοπτική. Δεν είναι όμως τόσο αισιόδοξος και για το όνειρο της ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης. Περιεκτική και πάντα καίρια η γραφή του Σωτήρη Ντάλη στον πρόλογο.

Πέτρος Τατσόπουλος

Το όπιο του λαού

Μια ανορθόδοξη προσέγγιση

Μεταίχμιο, 2021, σ. 352

Τιμή 14,40 ευρώ

Ο πολύ καλός μυθιστοριογράφος και αρθρογράφος σε μια σειρά σχετικών κειμένων του που έχουν δημοσιευτεί από τις αρχές του 21ου αιώνα έως σήμερα θεωρεί όλες τις θρησκείες ως μήτρα των συνωμοσιολογικών θεωριών. Οι συντριπτικά περισσότερες θρησκείες, πολυθεϊστικές όσο και οι μονοθεϊστικές, δεν διαφέρουν από πολλά παράλογα που ακούγονται και γράφονται στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας. Για να τεκμηριώσει τις θέσεις του καταφεύγει στα πάντα που μιλούν για τη θρησκεία: Από τη Βίβλο στον Μαρξ, από τη λογοτεχνία στην τηλεόραση, από τον Τύπο στον κινηματογράφο. Το πάθος του και ο λυρισμός του κατά σχεδόν κάθε μορφής θρησκείας είναι μοναδικά. Αξιοζήλευτη είναι και η προσπάθειά του να αντιμετωπίσει με πάθος κάθε ανορθολογισμό. Βεβαίως αξίζει να διευκρινιστεί πως ο Μαρξ εκεί που έγραφε πως η  θρησκεία είναι όπιο του λαού, λίγο παρακάτω συμπλήρωνε πως είναι και «ο στεναγμός του καταπιεσμένου».

John Ralws

Διαλέξεις στην ιστορία

της πολιτικής φιλοσοφίας

Πρόλογος και μετάφραση: Γρηγόρης Μολύβας, Αγλαΐα Μελά

Κριτική, 2021, σ. 502

Τιμή 45 ευρώ

Επιτέλους χάρη στην επίμονη προσπάθεια δύο εξαιρετικών μεταφραστών – επιστημόνων των ιδεών και στον εκδοτικό οίκο έχουμε και στα ελληνικά τις περίφημες διαλέξεις του Τζον Ρολς. Είναι οι διαλέξεις που έκανε ο μεγάλος αμερικανός φιλόσοφος όταν δίδασκε στο Χάρβαρντ από το 1965 έως το 1995. Διαλέξεις για το έργο των Χομπς, Λοκ, Χιουμ, Ρουσσώ, Μιλ και Μαρξ, καθώς και δύο παραρτήματα για τον ωφελιμιστή Χένρι Σίντγουικ και τα κηρύγματα του επισκόπου – θεολόγου Τζόσεφ Μπάτλερ. Συνιστώ ιδιαίτερα τη διάλεξή του για τον Μαρξ, στον οποίο ανακαλύπτει μια αντίληψη της Δικαιοσύνης την οποία αντιπαραθέτει στον φιλελευθερισμό. Διαλέξεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την ιστορία των ιδεών, αφού συνιστούν και πολύτιμα εργαλεία στην ανάπτυξη της ρολσιανής αντίληψης για τη δικαιοσύνη ως ακριβοδικία. Στον πολυσήμαντο πρόλογό τους οι δύο μεταφραστές αναδεικνύουν τα καίρια σημεία των διαλέξεων αλλά και διευκρινίζουν ορισμένες κρίσιμες μεταφραστικές επιλογές τους.

Νίκος Σουλιώτης

Οι οικονομολόγοι τεχνοκράτες στην ελληνική πολιτική σκηνή

Αλεξάνδρεια, 2021, σ. 288

Τιμή 18,20 ευρώ

Διατρέχοντας την πολιτική ιστορία σχεδόν ολόκληρης της Μεταπολίτευσης ο συγγραφέας, ερευνητής στο ΕΚΚΕ και διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταγράφει τους λόγους και την ιστορική διαδρομή οικονομολόγων – τεχνοκρατών που αναμείχθηκαν στην πολιτική. Τεχνοκρατία και πολιτική, ποια είναι η σχέση τους αυτά τα σαράντα πέντε χρόνια; Σχετίζεται η άνοδος αυτών των τεχνοκρατών με την οικονομική παγκοσμιοποίηση και την υποχώρηση της πολιτικής; Είναι όλοι οι οικονομολόγοι – τεχνοκράτες εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού; Φυσικά και όχι. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό όταν στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν προσωπικότητες όπως οι Γ. Αρσένης, Α. Λάζαρης, Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Μητσός, Β. Ράπανος, Λ. Παπαδήμας, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Στουρνάρας, Γ. Βαρουφάκης και πολλοί άλλοι;  Το συμπέρασμα είναι πως η πολιτική και οι ιδέες ενυπάρχουν στη δράση ακόμη και του πιο τεχνοκράτη που μάλλον πρέπει να εξετάζεται ως τεχνοπολιτικός.

Sheri Berman  

Η πολιτική εξέλιξη

της Νεότερης Ευρώπης

Δημοκρατία εναντίον δεσποτείας και δικτατορίας από το Παλαιό Καθεστώς μέχρι τις μέρες μας.

Μτφ. Μιχάλης Λαλιώτης

Δώμα, 2021, σ. 761

Τιμή 30 ευρώ

Η συγγραφέας και καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Κολέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια δεν είναι μόνο καλή γνώστρια της ιστορίας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν είναι μόνο μια παρεμβατική διανοούμενη, είναι και εμβριθέστατη αναλύτρια της ιστορίας της νεωτερικότητας. Είναι αδύνατον να περιγράψει κανείς αυτό το βιβλίο με λίγες λέξεις. Οχι γιατί είναι ογκώδες, αλλά και γιατί είναι μεγαλειώδες. Μέσα σε 761 σελίδες συμπυκνώνονται: Η ιστορία της συγκρότησης της δημοκρατίας, οι απειλές εναντίον της, οι φίλοι και οι εχθροί της, οι αγώνες για την υπεράσπισή της. Μια ιστορία που ξεκινά από το Παλαιό Καθεστώς, την αγγλική ιδιαιτερότητα και τη Γαλλική Επανάσταση. Μια ιστορία που συνεχίζει με τις Επαναστάσεις του 1848 και τη δημιουργία τον 19ο αιώνα των εθνών – -κρατών. Για να περάσουμε από τους Παγκόσμιους Πολέμους του 20ού αιώνα και τους ολοκληρωτισμούς του στην εδραίωση της δημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη και τέλος στη μετάβαση προς τη δημοκρατία και της Ανατολικής Ευρώπης. Η συγγραφέας  όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους μεγάλους ευρωπαίους και αμερικανούς ιστορικούς, αλλά και το έργο της αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανανέωση της ιστορίας της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας.

Καλλιόπη Σπανού

Ποιες μεταρρυθμίσεις

Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση

Πατάκης, 2021, σ. 351

Τιμή 19,90 ευρώ

Τα Μνημόνια ήταν μια εξωτερική πίεση για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων τις οποίες το πολιτικό σύστημα απέφευγε να εφαρμόσει λόγω των τεράστιων συμφερόντων που θίγονταν απ’ αυτές. Αυτές ακριβώς τις παραμέτρους των εξωτερικών πιέσεων για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού εξετάζει η πολύ καλή καθηγήτρια και συγγραφέας αυτού του σημαντικού βιβλίου. Αυτή αναλύει την αποτυχία του πολιτικού συστήματος να προωθήσει αυτόνομα δικές του μεταρρυθμίσεις σε συνάρτηση και με την αδυναμία της διοίκησης να τις υλοποιήσει στην πράξη. Εδώ όμως και μεταξύ πολλών άλλων αναλύεται και η ανάποδη πλευρά του πράγματος, η οποία αφορά τις επιπτώσεις των αυστηρών δημοσιονομικών παρεμβάσεων στην αποδοτικότητα της διοίκησης. Πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για την επιστημονική και πολιτική κοινότητα, αλλά και για κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει το ερώτημα γιατί αποτυγχάνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Χάννα Αρεντ

Τρεις συζητήσεις

Μτφ. Γιώργος Στεφανίδης

Επίμετρο: Δημήτρης Μαρκόπουλος

Εκδ. Μάγμα, σελ. 154

Τιμή 13 ευρώ

Τρεις εκτενείς τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της διανοήτριας που παραχώρησε κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής της (1964 – 1975) με αναπόφευκτο τον βιογραφικό χαρακτήρα. Η Άρεντ αφηγείται γεγονότα του παρελθόντος (θεωρεί, για παράδειγμα, κομβικό σημείο για τη στροφή της στην πολιτική τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ το 1933), κουβεντιάζει για τον επαγγελματικό της περίγυρο, σχολιάζει την επικαιρότητα. Οι συνεντευξιαστές είναι οι: Γκίντερ Γκάους, Γιοάχιμ Φεστ, Ροζέ Ερερά. Σημαντικό απόκτημα για τη βιβλιογαφία της, όπως και το επίμετρο του βιβλίου.

Pierre – André Taguieff

Η ρεβάνς του εθνικισμού

Νεολαϊκιστές και ξενόφοβοι εναντίον της Ευρώπης

Μτφ. Ουρανία Καργούδη

Πρόλογος – επιμέλεια: Αντρέας Πανταζόπουλος

Επίκεντρο, 2021, σ. 328

Τιμή 15 ευρώ

Ενα πολύ σημαντικό έργο του γάλλου φιλοσόφου και ιστορικού ιδεών που ανακεφαλαιώνει τον προβληματισμό και τις ταξινομήσεις όλου του ρεύματος που τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο λόγο ονομάστηκε «εθνικολαϊκισμός», την ώσμωση δηλαδή του λαϊκίστικου ύφους με το εθνικιστικό περιεχόμενο. Εδώ καταδεικνύεται από πού προέρχονται οι απειλές (εξτρεμισμός και λαϊκισμός) κατά της δημοκρατίας, οι μορφές της σύγχρονης Ακροδεξιάς, οι παθολογίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και οι δημαγωγικές της εκτροπές. Ο λόγος δεν είναι καταγγελτικός, αλλά αναλυτικός και διαφωτιστικός και προκαλεί τον αναγνώστη να προβληματιστεί ο ίδιος για όσα διαβάζει. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο πρόλογος του Αντρέα Πανταζόπουλου.

Χαράλαμπος Βέντης

Φιλελεύθερη Δημοκρατία

και χριστιανική πίστη

Το κράτος δικαίου ως σύμμαχος στη χειραφέτηση της Ορθοδοξίας από τη νέα «βαβυλώνια» αιχμαλωσία της

Αρμός, 2021, σ. 180

Τιμή 10 ευρώ

Ο επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφίας της Θρησκείας έχει δώσει πολλά εξαιρετικά βιβλία σ’ αυτόν τον τομέα. Σ’ αυτό εδώ  προκαλεί νέους και πολύτιμους προβληματισμούς για τη σχέση της χριστιανικής πίστης με το κράτος δικαίου. Αντίθετα απ’ όσα οι περισσότεροι πιστεύουν/πιστεύουμε για το ασυμβίβαστο της μεσσιανικής μεταφυσικής με το κοσμικό κράτος, αυτός ισχυρίζεται πως η χριστιανική πίστη μπορεί να σταθεί αρωγός στο όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί αυτή η πίστη δεν είναι μεσσιανική και του έξω κόσμου όπως κατηγορείται, αλλά εξόχως απελευθερωτική, σ’ αυτόν τον κόσμο. Σε εποχές αναβίωσης τόσο του ανορθολογισμού όσο και ενός ρηχού, ρηχότατου αντικληρικαλισμού τέτοια βιβλία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και ανάγνωσης.

Jan Mohnhaupt

Ζώα στον εθνικοσοσιαλισμό

Μτφ. Γιάννης Κέλογλου

Gutenberg, 2021, σ. 285

Τιμή 15 ευρώ

Πολλές φορές ο Χίτλερ αλλά και οι υπόλοιποι ναζί ηγέτες φωτογραφίζονταν να χαϊδεύουν τα κατοικίδιά τους. Δημιουργήθηκε έτσι ο μύθος των φιλόζωων Ναζί. Ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας δείχνει πόση υποκρισία και «πολιτική» πρόζα κρυβόταν πίσω απ’ αυτό. Ο συγγραφέας καταφεύγει σε ημερολόγια, προπαγανδιστικά υλικά και σχολικά εγχειρίδια για να αποδείξει πως οι Ναζί είχαν επεκτείνει τις φυλετικές απάνθρωπες θεωρίες τους και στα ζώα. Τα χώριζαν σε «φυλετικά κατώτερα» (γάτες) και «φυλετικά ανώτερα» ζώα (αρκούδες, σκύλοι, αλλά και γουρούνια). Αποδεικνύει έτσι πως οι ρατσιστικές θεωρίες των Ναζί εφαρμόζονταν παντού. Εξαιρετική η αφήγηση όλων αυτών.

Michael Freeden

Φιλελευθερισμός

Μια πολύ σύντομη εισαγωγή

Μτφ. Μαρία Παπαηλιάδη

Επιστημονική επιμέλεια – επίμετρο: Φιλήμων Παιονίδης

ΠΕΚ, 2021, σ. 239

Τιμή 12 ευρώ

Ο υπότιτλος του παρόντος βιβλίου είναι παραπλανητικός. Αντί «μια πολύ σύντομη εισαγωγή» στον φιλελευθερισμό έπρεπε να αναγράφει «μια πολύ πυκνή εισαγωγή». Αυτό το πολύ σημαντικό βιβλίο του βρετανού καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας  Μάικλ Φρίντεν, ενός από τους πιο εμβριθείς αναλυτές του  φιλελευθερισμού, με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του, που μεταφράστηκε εξαίρετα από τη Μαρία Παπαηλιάδη, έρχεται να μας γνωρίσει σε βάθος τον «άγνωστό» μας φιλελευθερισμό. Μια ιδεολογία που στα καθ’ ημάς «μεταφράζεται» όπως συμφέρει κάθε ξεχωριστή πολιτική αφήγηση.