Κλίμα πολυμέτωπης έντασης αναμένουν στο Μαξίμου από την Κουμουνδούρου σε μία – κατά την αποστροφή γαλάζιου στελέχους – «μακρά προεκλογική περίοδο» που ατύπως εκκίνησε μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Η σκιά των εξελίξεων τόσο στην πανδημία μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα όσο και στο πολιτικό σκηνικό με τη δημοσκοπική άνοδο του Κινήματος Αλλαγής απλώθηκε, άμεσα ή εμμέσως, στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε να ποντάρει κυρίως σε δύο σημεία:

nΠρώτον, να προβάλλει πιο «θεσμική» εικόνα απέναντι στους υψηλούς τόνους Τσίπρα, συνδέοντας πλέον το μότο του περί «πολιτικής σταθερότητας» συνολικά με την ευημερία της χώρας.

n Δεύτερον, να ενισχύσει την ατζέντα του με θετικό πρόσημο μέσα από την ανακοίνωση νέων μέτρων – ανάχωμα στο ράλι τιμών της ενέργειας και με έμφαση στο κοινωνικό αποτύπωμα των πολιτικών του.  

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ντύσει το πολιτικό αφήγημά του για τη «νέα Ελλάδα» με 5 παραμέτρους: σταθεροί εκλογικοί κύκλοι, λειτουργικό εκλογικό σύστημα, εθνική ευθύνη, κομματική ωριμότητα, καθημερινή πολιτική συμπεριφορά. Παρά τον… εκλογικό πειρασμό, όπως είπε στον Αλέξη Τσίπρα «μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας», ο Μητσοτάκης πρόταξε την «άβυσσο ευθύνης» που, όπως τόνισε, τον χωρίζει από τον πολιτικό αντίπαλό του, δείχνοντας κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά πάντως την υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, είναι πλέον σαφές ότι με κάθε ευκαιρία το Μαξίμου θα επιμένει σε συγκρίσεις και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, με τον Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει ήδη ως σπασμωδική κίνηση το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Τον παράγοντα της ευθύνης επιστράτευσε και για να ξεφύγει από το σφυροκόπημα με αφορμή την επιστημονική μελέτη για τις ΜΕΘ. Μετά την παραδοχή ότι προέβη στο παρελθόν σε λανθασμένη διατύπωση, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε το ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση.