Παρά τας διακηρύξεις περί ενισχύσεως των αδύναμων μελών. Εναυάγησαν αι διαπραγματεύσεις συνδέσεως μετά της Κοινής Αγοράς. Τα μέλη αντιδρούν διά τας εξαγωγάς ελληνικών πορτοκαλιών και καπνών. Υστατη προσπάθεια διά συμφωνία. Δεν αποκλείεται παρέμβασις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρίσι, 20 Δεκεμβρίου, Ιδιαιτέρα υπηρεσία. Ζωηράν εντύπωσιν επροκάλεσεν η επίσημος απειλή της Ελλάδος ότι θα εγκαταλειφθεί το σχέδιον συνδέσεώς της με την Κοινήν Ευρωπαϊκήν Αγοράν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της περί απορροφήσεως των ελληνικών γεωργικών προϊόντων. Η απειλή αυτή, ερχόμενη μετά την διακήρυξιν του ανακοινωθένος της διασκέψεως του ΝΑΤΟ περί προαγωγής της οικονομικής συνεργασίας και περί ενισχύσεως των αδύναμων μελών της, αποδεικνύει ότι αι διακηρύξεις του είδους αυτού δεν ανταποκρίνονται προς την πραγματικότητα και ότι άγριος οικονομικός πόλεμος συνεχίζεται εις το δυτικόν στρατόπεδον.

Σχετικώς με την συγκεκριμένην ελληνικήν απειλήν, την οποία διετύπωσε χθες εδώ ο Ελλην υπουργός Εξωτερικών κ. Αβέρωφ, ο εν Βρυξέλλαις ανταποκριτής της Αγγλικής εφημερίδος «Ντέιλυ Τέλεγκραφ» μεταδίδει ότι οι ιθύνοντες την Κοινήν Ευρωπαϊκήν Αγοράν συμπεριφέρονται προς την Ελλάδα ως προς υποψήφιον μέλος δευτέρας κατηγορίας και ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα εχρησίμευεν ως πρότυπον διά συμφωνίας μετά χωρών εξελθουσών από την αποικιανήν κηδεμονίαν.

Ο ανταποκριτής αναφέρει τας ιταλικάς αντιρρήσεις, επίσης δε τον συσχετισμόν της εισδοχής της Ελλάδος εις την Κοινήν Αγοράν με την εξυπηρέτησιν του ελληνικού δημοσίου χρέους και θεωρεί τας διαπραγματεύσεις ως οριστικώς ναυαγήσασας.

Ο αυτός ανταποκριτής μεταδίδει πληροφορίας εκ των διαδρόμων του Συμβουλίου της Κοινής Αγοράς ότι συμφωνία είναι δυνατόν να ετοιμασθεί προς υπογραφήν τον Μάρτιον.

Η Ελλάς, προσθέτει, θα χάση περισσότερα αν έλθη εις ρήξιν με την Κοινήν Αγοράν και συνεπώς δεν υπάρχει πρόθεσις να γίνουν υποχωρήσεις.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ. Από τα ανωτέρω μεταδιδόμενα υπό του Βρετανού ανταποκριτού προκύπτει ότι η Ελλάς είναι θύμα μαζικού εκβιασμού της Κοινής Ευρωπαικής Αγοράς των Εξη – όλων μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, δηλαδή της Δυτικής Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου […] Δεν αποκλείεται παρέμβασις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της Ελλάδος, αλλά οι Δυτικοευρωπαίοι γνωρίζουν να εκβιάζουν εξίσου τους Αμερικανούς, ευρισκόμενους μάλιστα τώρα εις δύσκολον συναλλαγματικήν κατάστασιν.