«Κάθε μέρα έχετε εκτενέστατα ρεπορτάζ για την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, παρότι τα διαβάζω όλα με μεγάλη προσοχή από την αρχή μέχρι το τέλος – αφού, όπως οι περισσότεροι σώφρονες συμπολίτες μου, αγωνιώ για την εξέλιξη της πανδημίας -, δεν έχω καταφέρει να καταλάβω πόσο επικίνδυνη είναι νέα μετάλλαξη Ο. Νομίζω ότι οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες, και ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να ανησυχήσουμε ή όχι», γράφει στον Συνήγορο του Αναγνώστη ο Π.Χ.

Η απορία του είναι κάτι παραπάνω από εύλογη. Πράγματι, υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού να είναι μεταδοτικότερη με ηπιότερα συμπτώματα και άρα ενδεχομένως λιγότερο επικίνδυνη ως προς τη βαριά νόσηση. Υπάρχουν όμως και αξιωματούχοι υγείας ανά τον κόσμο οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται την εξάπλωσή της για να δώσουμε χρόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα την αντιμετωπίζει τόσο αποτελεσματικά όσο αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Και υπάρχουν κι εκείνοι που επισημαίνουν διαρκώς πως προστατευμένοι από τη νοσηλεία είναι όποιοι έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στη φάση συλλογής των δεδομένων για τη νέα μετάλλαξη. Ακόμη δεν έχει καταλήξει σε οριστικά «πορίσματα» γύρω από τον βαθμό επικινδυνότητάς της. Ο ΠΟΥ, βέβαια, τονίζει ότι πρόκειται για μια ανησυχητική μετάλλαξη. Οι πλέον αρμόδιοι λοιπόν, οι επιστήμονες, δεν έχουν προς το παρόν κατηγορηματικές απαντήσεις. Εξού κι όσα δημοσιεύονται στον Τύπο ίσως μοιάζουν αντιφατικά μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, «ΤΑ ΝΕΑ» οφείλουν να σας παρέχουν όποια νέα πληροφορία δίνουν γύρω από την Ομικρον οι αξιόπιστες επιστημονικές πηγές. Κι αυτό κάνουν.