Στην Ολομέλεια μειδιούσαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας ενέκρινε κατά λάθος τις δαπάνες του Μαξίμου κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό. Οι συριζαίοι απέδωσαν το συμβάν στον δαίμονα της τεχνολογίας. Από την άλλη, όμως, μήπως κατά βάθος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει καθόλου να φορέσει αυτή την περιλάλητη πια γραβάτα; Αναρωτιέμαι γιατί, ως γνωστόν, κάποια lapsus αποκαλύπτουν ασυνείδητες επιθυμίες.

Πορεία

Πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μήνες για τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν πιστέψει κανείς τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «η προσυνεδριακή διαδικασία θα συνδυαστεί με εξωστρεφείς πολιτικές δράσεις και κοινωνικό διάλογο σε όλη τη χώρα». Και μετά «στο συνέδριο θα ολοκληρωθεί η κοινή συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 και θα σημάνει τη νικηφόρα πορεία στις εκλογές». Δεν θέλω να χαλάσω τα Νew year’s resolutions του κόμματός της. Ωστόσο, σαιξπηρικά μιλώντας, άργησε τόσο στην πορεία του στον κόσμο, που ήρθε το σούρουπο κι έχασε τον δρόμο του για πάντα.

Ξενάγηση

«Δυστυχώς για τους αντιεμβολιαστές», παρατήρησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «δεν επιτρέπεται να τους κάνουμε ξενάγηση κάθε Κυριακή πρωί, όπως στα μουσεία, μέσα στις Εντατικές μήπως και καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα, γιατί ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν εδώ και 1,5-2 χρόνια». Σε όσους έσπευσαν να τον ειρωνευτούν ότι θέλει να κάνει αξιοθέατα τις ΜΕΘ, να θυμίσω πως στο πρώτο κύμα η συμμόρφωση στα σκληρά μέτρα ήταν αποτέλεσμα φόβου. Του φόβου μην τυχόν γίνουμε Μπέργκαμο.

Αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τον πορτ-παρόλ του βαρουφακικού κόμματος, ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές «που είναι στην ευχέρεια του κ. Μητσοτάκη». Αλλά αρνήθηκε την πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 να κατατεθεί πρόταση μομφής «κατά της επικίνδυνης αυτής κυβέρνησης, που είναι στην ευχέρεια τη δική του». Προφανώς κανείς δεν έχει εξηγήσει στον Μιχάλη Κριθαρίδη ή στο κόμμα του πως κι οι δυο κινήσεις πρακτικά μπορούν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή, τίποτα.