Πριν από δέκα χρόνια, γίναμε μάρτυρες μιας πολιτικής ανατροπής: ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα «ροκάνισε» επαρκώς την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκε ένας εκ των δύο κυρίαρχων πόλων του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Οι δημοσκοπήσεις λένε πως ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρόμοια ανατροπή, αυτή τη φορά από την ανάποδη. Για πρώτη φορά, στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση αναπνοής. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για ενθουσιασμό της στιγμής για τον άγνωστο ακόμα Νίκο Ανδρουλάκη, το συμπέρασμα δεν παύει να είναι το ίδιο. Αυτή είναι η πιο σημαντική ευκαιρία της ελληνικής Κεντροαριστεράς να ανακαταλάβει τη θέση της στον πολιτικό χάρτη.

Η συγκυρία και η λιμνάζουσα κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση την ευνοεί. Θα τα καταφέρει; Το στοίχημα δεν αφορά μόνο τα δημοσκοπικά ποσοστά της παράταξης, αλλά και τη διατήρησή τους στις εθνικές κάλπες. Ο νέος πρόεδρος, οι συνεργάτες του, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη παρακαταθήκη την ενισχυμένη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον των προοδευτικών ψηφοφόρων για αλλαγή στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Μαζί με το ενδιαφέρον, αυξήθηκαν και οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Είναι παρόμοιες με αυτές που καλλιεργήθηκαν και παλαιότερα από κεντροαριστερά κόμματα, μόνο για να διαψευστούν αργότερα. Θα είναι αυτή η φορά διαφορετική; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ, που αποδύεται σε νέο αγώνα δρόμου. Αυτός ο αγώνας απαιτεί ενότητα, διεύρυνση και υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Το στοίχημα είναι μεγάλο, χωρίς περιθώριο αποτυχίας.