«Αν θέλουμε τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» λέει ο νεαρός Τανκρέντι Φαλκονέρι στον θείο του, τον πρίγκιπα Σαλίνας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι βέβαιο ότι συμφωνεί με την πολυσυζητημένη αυτή φράση από τον «Γατόπαρδο»: τριάντα ακριβώς χρόνια μετά την υποστολή της σοβιετικής σημαίας, που άλλαξε τα πάντα και έκανε έναν Φράνσις Φουκουγιάμα να μιλήσει για το Τέλος της Ιστορίας, ο ρώσος πρόεδρος επιχειρεί με ένα μείγμα αυταρχισμού και αλυτρωτισμού να αναβιώσει την παλιά, χαμένη, αυτοκρατορία.
Ο Ολαφ Σολτς, πάλι, υπόσχεται να αφήσει πίσω του αυτό το δόγμα, που υπαγόρευε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της προκατόχου του και εμπόδισε τόσο τη Γερμανία όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πραγματοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Πολύτιμος οδηγός για τον νέο γερμανό καγκελάριο θα είναι τα διδάγματα της πανδημίας, η ενίσχυση δηλαδή του συστήματος υγείας, η αποκατάσταση του ρόλου του κράτους, η αναθεώρηση του περιεχομένου της εργασίας, η σημασία της αλληλεγγύης.
Η πανδημία που μας ταλαιπωρεί τα δύο τελευταία χρόνια, και έχει οδηγήσει στον θάνατο με τα διαδοχικά της κύματα σχεδόν 5,5 εκατομμύρια συνανθρώπους μας και 20.000 συμπατριώτες μας, αποτελεί πράγματι μια μοναδική ευκαιρία να διαψευστεί ο ήρωας του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα. Ψευδαισθήσεις διαλύονται, αδυναμίες αναδεικνύονται, τάσεις επιταχύνονται: στο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρεται μεταξύ άλλων στον κίνδυνο κατάργησης πολλών θέσεων εργασίας που έφερε στην επιφάνεια η επέλαση του κορωνοϊού και στην ανάγκη να αναβαθμιστούν οι ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις των εργαζομένων ώστε να καταπολεμηθεί ο αποκλεισμός από την εργασία.
Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και ο στόχος δεν μπορεί να είναι ούτε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ούτε βέβαια να επιστρέψουν στο αμαρτωλό παρελθόν. Τα Χριστούγεννα που έρχονται θα είναι και πάλι δύσκολα, αν όμως δείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα, και αν φυσικά ενταθούν οι εμβολιασμοί, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη χρονιά.