Πέρασαν από χίλια κύματα αλλά τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 μπήκαν στο πάνθεον της ιστορίας έστω με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Οι Ιάπωνες γλίτωσαν την ολοκληρωτική (οικονομική) καταστροφή αλλά έσωσαν και την υπερηφάνειά τους διοργανώνοντας τελικά τους πιο δύσκολους αγώνες στην ιστορία.

Ηταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην εποχή του κορωνοϊού και ποτέ δεν θα είναι πλέον η διοργάνωση όπως παλιά. Στην Αθήνα το 2004 για παράδειγμα άλλαξε για πάντα το επίπεδο της ασφάλειας, αφού ήταν οι πρώτοι αγώνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με τους χιλιάδες νεκρούς.

Ετσι και οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να αυξήσουν στο μέγιστο τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν είχαν προηγούμενο. Χωρίς ξένους θεατές (μόνο Ιάπωνες ήταν στις εξέδρες), με αποστάσεις, οι αθλητές να υποβάλλονται σε συνεχή τεστ για κορωνοϊό και πολλοί να χάνουν τη συμμετοχή τους ενώ περίμεναν πέντε χρόνια (με σκληρή προετοιμασία και θυσίες) για το μεγάλο ραντεβού. Δυστυχώς και η ελληνική αποστολή είχε τέτοιο περιστατικό με την εθνική ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης να χάνει την ευκαιρία της συμμετοχής!

Από εκεί και πέρα υπήρχαν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές όπου όπως σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Ο στίβος και η κολύμβηση είναι οι βασιλιάδες των αγώνων και από εκεί επιλέξαμε τους περισσότερους κορυφαίους του «Τόκιο 2020».

Ο νορβηγός δρομέας, Κάρστελ Βάρχολμ πέτυχε την κορυφαία επίδοση των αγώνων, με το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια. Αυτό το 45.94 (με το οποίο έσπασε το δικό του 46.20 που είχε κάνει ένα μήνα νωρίτερα στην πατρίδα του στους αγώνες του Οσλο) είναι επίδοση από άλλο… πλανήτη. Ενδεικτικό της ταχύτητας αυτής της κούρσας, ότι ο δεύτερος ο Αμερικανός Ρέι Μπέντζαμιν έκανε χρόνο 46.17, δηλαδή καλύτερο από το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε πετύχει στο Οσλο ο Βάρχολμ.

Η Αμερικανίδα Αλισον Φίλιξ στην τελευταία της παράσταση σε Ολυμπιακούς έδειξε γιατί είναι από τις κορυφαίες όλων των εποχών. Με τα δύο μετάλλια που κατέκτησε (για 5η συνεχόμενη διοργάνωση) το χρυσό στα 4χ400 και το χάλκινο στα 400 έφτασε τα 11 ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα της (7 χρυσά – 3 ασημένια – 1 χάλκινο), μόλις ένα λιγότερο από τον Νο 1 πολυμεταλλιούχο στον στίβο, τον Φινλανδό Πάαβο Νούρμι (12).

Ο θηλυκός Μπολτ ήταν και πάλι εδώ. Η τζαμαϊκανή σπρίντερ Ελέιν Τόμσον (που ψηφίστηκε και αθλήτρια της χρονιάς) έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε back to back τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια τόσο στα 100 (10.61 δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά το 10.49 της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ το 1988) όσο και στα 200 (21.53), ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το τρίτο χρυσό στα 4χ100.

Η Ολλανδή Σιφάν Χασάν άγγιξε ένα μικρό θαύμα για το 3/3 σε 1.500 (χάλκινο), 5.000 (χρυσό) και 10.000 (χρυσό) και ήταν τρομερή.

Ο Ιταλός Μαρσέλ Λαμόντ Τζέικομπ διαδέχτηκε τον Μπολτ νικώντας στο κατοστάρι (9.80) και ο τρομερός Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις εντυπωσίασε στο επί κοντώ (6.02).

Η Αυστραλή Εμα ΜακΚίον έγινε η πρώτη κολυμβήτρια με επτά μετάλλια σε μια διοργάνωση καθώς κατέκτησε 4 χρυσά (50 και 100 ελέυθερο, 4χ100 ελεύθερο και 4χ100 μικτή) και τρία χάλκινα (100 πεταλούδα, 4χ200 ελεύθερο και 4χ100 μικτή mixed).

Από εκεί και πέρα σε άλλα αθλήματα, η Ρωσίδα Βιταλίνα Μπατσαράσκινα έκανε το νταμπλ σε 10 και 25 μέτρα στη σκοποβολή, ενώ στην πάλη ο Κουβανός Μίχαϊν Λόπεζ Νούνιεζ πήρε το 4ο συνεχόμενο χρυσό!

Και ο Ιάπωνας Ντάικι Χασιμότο ξεχώρισε στο σύνθετο ατομικό, αφού κέρδισε στη γυμναστική τα τρία (ασκήσεις εδάφους, πλάγιο ίππο και μονόζυγο) από τα έξι όργανα, ήταν τρίτος στο άλμα και τέταρτος στο δίζυγο. Μόνο στους κρίκους υστέρησε αλλά πήρε το χρυσό με 88.465 βαθμούς.