Μια ανάσα πριν από την αλλαγή του χρόνου και υπό τον φόβο της επέλασης της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να φέρει άμεσα έκρηξη κρουσμάτων με διπλασιασμό ανά δεκαήμερο, ανάλογο με αυτόν που καταγράφεται σε άλλες χώρες όπου η Ομικρον έχει ήδη επικρατήσει, η μία μετά την άλλη οι εορταστικές εκδηλώσεις που για μήνες προγραμμάτιζαν δήμοι και περιφέρειες ανά την επικράτεια ακυρώνονται. Από τον Βορρά ως τον Νότο της χώρας, δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναγκάζονται να ματαιώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους για την Πρωτοχρονιά 2022, ανεξάρτητα από το αν αυτές προϋποθέτουν ή όχι τη συμμετοχή του κοινού. Παράλληλα, τηρείται στάση αναμονής από όλα τα επιτελεία των τοπικών αρχόντων ενόψει πιθανής ανακοίνωσης νέας δέσμης μέτρων από την κυβέρνηση εντός της εβδομάδας, ώστε να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με ό,τι καινούργιο προκύψει, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την επιβίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Από την Περιφέρεια Αττικής, ήδη από την παραμονή των Χριστουγέννων, έγινε γνωστό ότι οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις στο Πεδίον του Αρεως θα προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. «Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού και κατόπιν σχετικής εντολής του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, οι προγραμματισμένες εορταστικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις στο Πεδίον του Αρεως προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και στους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συναυλία και εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο. Οι παραστάσεις – συναυλίες θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο κλειστό χώρο και θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η είσοδος των πολιτών θα γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. Για την αποφυγή συνωστισμού προβλέπεται περιορισμός και στον αριθμό των παρευρισκομένων» αναφέρει σχετικά το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας σε γραπτή του ανακοίνωση.

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται ώρα με την ώρα και από το Δημαρχιακό Μέγαρο της οδού Αθηνάς στην πρωτεύουσα και αναλόγως προσαρμόζουν το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ακύρωση της «Νύχτας των Ευχών», μια εκδήλωση που θα έφερνε πλήθος κόσμου στην Πλατεία Κοτζιά με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες σε μια ήδη κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν από το Γραφείο Τύπου του δημάρχου, «με τη διάθεση να παραμείνουμε ασφαλείς στις γιορτές και την ευχή του χρόνου να είμαστε και πάλι όλοι μαζί», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν, δεν προβλέπεται ακύρωση άλλης εορταστικής εκδήλωσης, όπως για παράδειγμα της πολυσυζητημένης πρωτοχρονιάτικης συναυλίας χωρίς κοινό στον Λυκαβηττό, καθώς, όπως σημειώνουν, ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων έγινε εξαρχής με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Την ίδια ώρα, στη συμπρωτεύουσα, το επιτελείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, υπό την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων και της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Ομικρον, προχώρησε ήδη στην ακύρωση κάθε εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο, με ή χωρίς κοινό. «Ευθύς εξαρχής, λόγω πανδημίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε προγραμματίσει φέτος πολλές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε υπαίθριο χώρο. Για τον λόγο αυτόν δεν κάναμε και τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά. Μια συναυλία που είχαμε προγραμματίσει για την αλλαγή του χρόνου, με τηλεοπτική κάλυψη, χωρίς κοινό, στην παραλία πίσω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, με τον Γιώργο Χατζηνάσιο ακυρώνεται, όπως ακυρώνονται και διάφορα μουσικά δρώμενα στην πόλη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής υπό τον φόβο του συνωστισμού. Μια συναυλία σε κλειστό χώρο, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 29 Δεκεμβρίου με τον Πάνο Μουζουράκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι στιγμής είναι κανονικά προγραμματισμένη να γίνει. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση νέων μέτρων, θα τροποποιήσει απευθείας και αναλόγως τον προγραμματισμό του» σημειώνουν από το Γραφείο Τύπου του Κ. Ζερβού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμος Βόλου, που διατηρεί μέχρι νεωτέρας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του σε εσωτερικούς χώρους έως και τις 2 Ιανουαρίου, αλλά προχώρησε ήδη στην ακύρωση κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην παραλία του Βόλου, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, για την αποφυγή ανεξέλεγκτου συνωστισμού. Αντίστοιχες αποφάσεις αναφορικά με την ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων λαμβάνονται και σε δήμους της Νότιας Ελλάδας. Ενδεικτικά, ο Δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε τη ματαίωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου στην Πλατεία Ελευθερίας, όπως επίσης και την κοπή πίτας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, που ήταν προγραμματισμένη για την πρώτη μέρα του νέου έτους.