Για χθες Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.036 νέα κρούσματα, 79 θανάτους και 624 διασωληνωμένους ασθενείς Covid. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 521 (83,49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 103 (16,51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 38 έτη, η διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78 έτη, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.429 θάνατοι συμπολιτών μας από κορωνοϊό, εκ των οποίων το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα και ήταν άνω των 70 ετών. Από το σύνολο των 4.036 νέων κρουσμάτων, τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική (1.803) και στη Θεσσαλονίκη (835).

Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας δείχνει ότι ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στην κατηγορία βαθύ κόκκινο, με τη διασπορά να είναι μεγάλη σε Βόρεια Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, βόρεια και νότια Πελοπόννησο αλλά και στη Λέσβο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μισά κρούσματα στην Αττική αφορούν πλέον στη μετάλλαξη Ομικρον. «Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Ομικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Ομικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε», σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Τις θερμές ευχές τους για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν τηλεφωνικά τα Χριστούγεννα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – ο οποίος, έχοντας πλήρως εμβολιαστεί, διαγνώσθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων θετικός στον κορωνοϊό – τόσο ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του όσο και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί όλους όσοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση της υγείας του και προτρέπει πατρικώς, για άλλη μία φορά, τους πάντες να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών και των ειδικών επιστημόνων, καθώς, επίσης, και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να το πράξουν για το καλό το δικό τους και του κοινωνικού συνόλου».