Στους «8» του Κυπέλλου ο Ολυμπιακός, από το βράδυ της Τετάρτης. Μαζί με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη και Παναθηναϊκό σε μια διαδικασία που εν πολλοίς μπορεί να δώσει όχι μόνο το γόητρο, αλλά και το ενδιαφέρον της εγχώριας ποδοσφαιρικής σκηνής. Διότι στο πρωτάθλημα οι περισσότεροι νιώθουν την κατάσταση μη αναστρέψιμη μετά το +11 (ΑΕΚ) και το +13 (ΠΑΟΚ) των Ερυθρόλευκων, αλλά στο Κύπελλο είναι όλα ανοιχτά. Και κυρίως; Είναι όλοι οι ισχυροί μέσα.

Το Κύπελλο όμως το διοργανώνει η ΕΠΟ. Και όταν μιλάμε για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας τότε απλά πρέπει να ψάχνουμε κάτω από τα μεγάλα γράμματα. Οχι, δεν είναι εμπάθεια. Είναι η εύκολη διαπίστωση πως οι άνθρωποι που διοικούν το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, είναι επικίνδυνοι και οι αποφάσεις τους εννέα φορές στις δέκα δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που καλούνται να λύσουν.

Τελικός Κυπέλλου λέει φέτος στις 21/5 (ξανά) στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και γιατί 21/5; Διότι η ΕΠΟ θέλει να κρατήσει την παράδοση που θέλει τον τελικό ως το τελευταίο ματς της σεζόν. Ο λόγος; Ουσιαστικά κανείς. Αντε τα τηλεοπτικά δικαιώματα που μοιάζουν περισσότερα δελεαστικά για τους παρόχους, αλλά και αυτό μάλλον είναι μύθος.  Εχουν όμως άραγε κατά νου στην Ομοσπονδία πότε θα παίξει ο πρωταθλητής το επόμενο καλοκαίρι προκριματικά Champions League; Διότι σύμφωνα με το ranking που μπαίνουμε στις διοργανώσεις 2022-23 ο εκπρόσωπός μας ξεκινά από τον πρώτο προκριματικό γύρο! Δηλαδή από τις 5-6/7.

Και τι σημαίνει αυτό; Μα πως δεδομένα η προετοιμασία της συγκεκριμένης ομάδας δεν γίνεται να μην αρχίσει έναν μήνα νωρίτερα. Δηλαδή στις 5-6/6. Αν λοιπόν ο επόμενος πρωταθλητής συμμετέχει στον τελικό Κυπέλλου, που καθόλου δεν αποκλείεται αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και χρόνια τρεις ομάδες παίζουν όλες και όλες τελικό (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ), τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως όλο και όλο το διάστημα ξεκούρασής του θα είναι μετά βίας δύο εβδομάδες.

Να το κάνουμε συγκεκριμένο; Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα κατακτήσει (και) το φετινό πρωτάθλημα. Μια ομάδα που ξεκίνησε φέτος την προετοιμασία της στις 15 Ιουνίου και που την Τετάρτη με τον Λεβαδειακό έφτασε ήδη στα 29 επίσημα ματς. Η σεζόν του πηγαίνει μίνιμουμ ως το 53 σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ με τελικό Κυπέλλου το μίνιμουμ ανεβαίνει στο 56! Στις 21 Μάη θα έχει συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο ποδόσφαιρο!  Και όταν η σεζόν αυτή θα τελειώσει; Ο προπονητής θα μπορεί να δώσει στους ποδοσφαιριστές του μόλις 2 εβδομάδες άδεια πριν από την επόμενη προετοιμασία. Και αυτή την άδεια δεν θα την πάρουν όλοι, μιας και αρχές Ιούνη υπάρχει «εθνικό παράθυρο». Η δική μας Εθνική έχει τέσσερα ματς από τις 2/6 ως και τις 12/6 για το Nations League. Ο Μπουχαλάκης, ο Μασούρας και οι άλλοι λοιπόν θα πρέπει – σε αυτό το υποθετικό σενάριο – να παίξουν τελικό Κυπέλλου 21/5 και το αργότερο μια εβδομάδα μετά να ενσωματωθούν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Να παίξουν και στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην προετοιμασία του Ολυμπιακού που μετά από 20 ημέρες θα ξεκινά την ευρωπαϊκή δοκιμασία του. Οπως βεβαίως και ο Βατσλίκ, ο Ρέαμπτσιουκ κ.λπ.  

Αν το έφτιαχνε αυτό το καλεντάρι χέρι ανθρώπου που βγάζει… σπυριά με το ποδόσφαιρο θα ήταν κατανοητό. Το έφτιαξε όμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (πριν οι Ερυθρόλευκοι δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το three peat από τον Δεκέμβρη). Τα λόγια, λοιπόν, απλά είναι περιττά… Και οι ελπίδες να σηκώσει κεφάλι κάποια στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο, ελάχιστες…