Το νέο μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια για φιλοσοφίες, ανευθυνότητες ή χαλάρωση. Η μετάλλαξη Ομικρον όχι μόνο είναι εδώ αλλά τις προσεχείς εβδομάδες θα δείξει πόσο θα δοκιμάσει εκ νέου το ΕΣΥ. Παράλληλα θα δοκιμάσει την κοινωνική συνοχή, την οικονομία και την κανονικότητα.

Ολα αυτά όμως δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να κάνουν τον μέσο πολίτη να αποποιείται των δικών του ευθυνών και συμπεριφορών. Κατ’ αρχάς με τον εμβολιασμό: οφείλουμε να σπεύσουμε για την τρίτη δόση που όπως λένε οι ειδικοί είναι σωτήρια για την τρέχουσα περιπέτεια. Κατά δεύτερον, με την ατομική μας ευθύνη που δεν είναι κάτι άλλο από το πώς αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη στους ασθενέστερους και τους πιο ευάλωτους. Αυτό ειδικά ημέρες εορτών είναι και δείκτης του πόσο έχουμε αντιληφθεί την επικινδυνότητα της νέας κατάστασης και των ορίων που οφείλουμε να θέσουμε. Αν θέλετε, κάτι τέτοιο είναι και αρκετά ενδεικτικό και συνοψίζει το μέγεθος ωρίμασης ενός λαού που προφανώς διανύει την περίφημη «κόπωση του ιού», όμως τώρα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τα παραπάνω προφανώς τέμνονται με την ευθύνη της Πολιτείας, όμως δεν αναιρούνται ούτε είναι αμελητέα. Με τον κίνδυνο τα κύματα (4ο και 5ο) να ενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ας κρατήσουμε αντοχές και ας κάνουμε μερικές ακόμη θυσίες. Μπορούμε να βγούμε όρθιοι.