Η Memorial ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να τεκμηριώσει τις πολιτικές καταστολές που πραγματοποιήθηκαν υπό τη Σοβιετική Ενωση, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με τα θύματα του Μεγάλου Τρόμου και τα στρατόπεδα γκουλάγκ. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Memorial, μια αδελφή οργάνωση που κάνει εκστρατείες για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων και άλλους σκοπούς, αντιμετωπίζει επίσης εκκαθάριση για «δικαίωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η διάλυση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial International σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, καθώς οι προσπάθειες δημοσιοποίησης των εγκλημάτων της σοβιετικής εποχής, όπως επί Ιωσήφ Στάλιν, έχουν γίνει ταμπού 30 χρόνια μετά το άνοιγμα των μυστικών κυβερνητικών αρχείων μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αν και δεν επιδιώκει να επιστρέψει στο σοβιετικό παρελθόν, ο Πούτιν δείχνει ότι δεν ανέχεται οποιαδήποτε κριτική του από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Memorial.

Ο Γκένρι Ρέζνικ, ένας από τους δικηγόρους που υπερασπίστηκε χθες στο δικαστήριο την οργάνωση, χαρακτήρισε την απόφαση διάλυσής της «πολιτική», προσθέτοντας ότι η ακρόαση του θύμισε τις δίκες της «μεγάλης εκκαθάρισης» στην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1930.

Η απόφαση θεωρείται ότι εντάσσεται στη μεγάλη επίθεση φέτος της κυβέρνησης στη ρωσική κοινωνία των πολιτών. Εκτός από τον Αλεξέι Ναβάλνι που οδηγήθηκε στη φυλακή, εξέχοντες ακτιβιστές και δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα με την κατηγορία ότι λειτουργούν ως «ξένοι πράκτορες».