Ετος κρίσιμο για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα το 2022, παρά τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που πηγάζει από την άγνωστη πορεία της πανδημίας και με πρόσθετη την απειλή της ενεργειακής κρίσης. Από τα πιο βασικά συστατικά του νέου έτους είναι οι υψηλές προσδοκίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (κοντά στο 5% το 2022) και για την πολυπόθητη αύξηση των επενδύσεων (11 δισ. ευρώ δημόσιες δαπάνες).

Τα στοιχήματα για το οικονομικό επιτελείο συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο να προχωρήσουν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, να υλοποιηθεί το πλάνο της σταδιακής επιστροφής στα πλεονάσματα και να εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία έως το καλοκαίρι βαδίζοντας παράλληλα προς την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα βασικά «όπλα» στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών για να εκπληρώσει τις προσδοκίες και να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κρίση (υγειονομική και ακρίβεια) είναι μεταξύ άλλων οι ισχυρές προβλέψεις για συσσωρευτική ανάπτυξη (11,7% τη διετία 2021-2022), το σχετικά υψηλό ταμειακό «μαξιλάρι» των περίπου 32 δισ. ευρώ και η φθηνή άντληση ρευστότητας από τις αγορές κυρίως λόγω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που μπορεί να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ το 2022 από περίπου 14 δισ. ευρώ το 2021.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ