Εντεκα μήνες πριν από τη σέντρα, η πρωτεύουσα Ντόχαζει σε φουλ κατασκευαστικούς ρυθμούς, που προκαλούν χάος στους δρόμους. Με τα έργα υποδομής να καθυστερούν λόγω της πανδημίας, μόνο έξι από τα οκτώ γήπεδα είναι έτοιμα. Το Κατάρ έχει διοργανώσει μεγάλα μίτινγκ στίβου και φυσικά τα σπουδαία γκραν πρι της Φόρμουλα 1, όμως το Μουντιάλ είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της χερσονήσου, των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι διοργανωτές έχουν να αντιμετωπίσουν δύο καίρια προβλήματα. Προφανώς το ένα είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Το δεύτερο είναι η εικόνα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο. Το Κατάρ υπόσχεται να εμβολιάσει τους φιλάθλους κατά του Covid-19, αλλά με τις μεταλλάξεις του ιού να πολλαπλασιάζονται, κανείς δεν είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα. Στο Κατάρ ευελπιστούν ότι το Μουντιάλ τους θα γίνει το πρώτο μεγάλο αθλητικό γεγονός παρουσία θεατών, ειδικά στην περίπτωση που και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, τον Φεβρουάριο του 2022. Το Κατάρ λειτούργησε ως κέντρο εμβολιασμού για τους αθλητές που ταξίδευαν στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατηγορίες

Οσο για την εικόνα; Καθημερινά το Κατάρ κατηγορείται για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών που ανέλαβαν τα κατασκευαστικά έργα. Πρόσφατη έρευνα του «Guardian» ανέφερε ότι πάνω από 8.000 από αυτούς τους μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναδεικνύοντας έτσι τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την έλλειψη των πιο βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα του Κόλπου. Οι Αρχές διέψευσαν τα πάντα, αλλά η ζημιά έχει γίνει. Μετανάστες από τη γειτονική Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν μετανάστευσαν στο Κατάρ για να εργαστούν στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και έμεναν πολλές φορές χωρίς νερό, φαγητό, ενώ κατοικούσαν κατά δεκάδες σε μικρά δωμάτια. Το σύστημα Καφάλα, πριν καταργηθεί το

2017, απαγόρευε την έξοδό τους από τη χώρα, αφού έπρεπε να τους το επιτρέψουν οι εγγυητές τους, δηλαδή οι εργοδότες τους. Το πιθανότερο είναι ότι όσοι ταξιδέψουν στην αραβική χώρα για το Μουντιάλ δεν θα δουν παρά ελάχιστους εργάτες. Ερευνα της Διεθνούς Αμνηστίας ισχυρίζεται ότι το Κατάρ έχει ειδοποιήσει μετανάστες εργαζόμενους στην επικράτειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, «η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών θα βαραίνει τη συνείδηση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου». H FIFA απλά κοιτά ατάραχη και περιμένει τα πετροδόλαρα στα ταμεία της.