Συνέβη στο ακροτελεύτιο ματς του 2021 και η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Επεσαν όλα τα φώτα στον Τικίνιο Σοάρες και την «ντοπιέτα» του με τον Λεβαδειακό που έστειλε τον Ολυμπιακό στους «8» του Κυπέλλου. Πού μάτια λοιπόν για τον δημιουργό; Μεταξύ μας, μπορεί να μην το κατάλαβε ούτε ο ίδιος ο Ματιέ Βαλμπουενά πως η ασίστ του για το 1-0 ήταν ιστορικής σημασίας. Διότι ο Γάλλος με αυτή μπήκε σε μια «λίστα» αποκλειστικά για legends του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σε εκείνους τους λίγους που πρόλαβαν στην καριέρα τους σε συλλογικό επίπεδο να κάνουν 150 φορές ευτυχισμένους τους συμπαίκτες τους.

Ναι, ακριβώς 150 – σε επίπεδο συλλόγων, διότι με την Εθνική και τις 52 συμμετοχές του ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 170 – οι ασίστ καριέρας του 37χρονου με το τετράγωνο μυαλό που εδώ και κοντά δύο δεκαετίες πασχίζει να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο είναι τελικά (σαν) γεωμετρία. Ο τρόπος που βλέπει τους «χώρους». Η ικανότητά του να πασάρει την μπάλα με τα πόδια, όπως άλλοι θα έπρεπε να επιστρατεύσουν τα χέρια τους… Κανονικό χάρισμα από εκείνα που ξεχωρίζουν τους καλούς από τους σπουδαίους. Δεν έφτασε τυχαία να υπολογίζεται ως ένας από τους μετρ του είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν παραμένει και τυχαία σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο.

Μαγικοί αριθμοί

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν από τους πρώτους που ζήτησε την ανανέωση του συμβολαίου του και ας είναι ο Γάλλος ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που προπόνησε ποτέ. Για τέτοιους παίκτες, είναι που φτιάχτηκαν οι εξαιρέσεις. Εκείνες που επιβεβαιώνουν την κανόνα. Ο Βαλμπουενά δεν έχει πια τα ίδια τρεξίματα, ούτε μπορεί να υπολογίζεται στην πρώτη γραμμή του rotation. Με το χάρισμά του όμως στη «δημιουργία» λύνει γρίφους που πολλές φορές μοιάζουν άλυτοι για τους υπόλοιπους. Και αυτό τον καθιστά απαραίτητο. Φέτος, δίχως να παίζει όσο τις άλλες χρονιές έχει προλάβει να μοιράσει 6 σε 775′ συμμετοχής. Πέρσι έδωσε 8 (ανάμεσά τους και εκείνη η απίθανη στο Αγρίνιο όταν πέφτοντας στο χορτάρι έδωσε πάρε-βάλε την μπάλα στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί).

Στην πρώτη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα σταμάτησε στις 23! Να κάνουμε τον σχετικό λογαριασμό; Ακριβώς 37 μόλις σε δυόμισι σεζόν. Στο ταξίδι από τα 35 ως τα 37,5 μιας και είναι γεννημένος Σεπτέμβρη!

Σημάδι ανεξίτηλο

Με τον Ολυμπιακό ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι δύο συμμετοχές μακριά από τις 100: Με βάση τους αριθμούς ο Γάλλος στην ως τώρα θητεία του δίνει μια ασίστ κάθε 150′ παρουσίας στο χορτάρι για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Στα… ντουζένια του και σε πολύ πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως εκείνο της πατρίδας του, έδινε μια ασίστ κάθε 369′ για τη Μαρσέιγ (58) και μια κάθε 349 με τη Λυών (14).  

Ακόμη και στην Τουρκία με τη Φενέρ, ακριβώς πριν από τον Ολυμπιακό οι αριθμοί του (μια ασίστ κάθε 169′) δεν ήταν ανάλογοι με τους Ερυθρόλευκους. Οπως δεν ήταν και στη Ρωσία στο σύντομο πέρασμά του από την Ντιναμό Μόσχας (1 κάθε 194′). Η προσφορά του στους Πειραιώτες είναι αδιαπραγμάτευτη. Και το πέρασμά του από τα μέρη μας ήδη τέτοιο, που μπορεί κάποιος με ασφάλεια να πει πως θα αφήσει σημάδι ανεξίτηλο.