Η Ευρωλίγκα προγραμμάτισε για σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών της για να συζητηθεί η αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου της με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει διαμορφώσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον σε όλη την Ευρώπη. Λέγεται ότι θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο να ανασταλεί για μερικές μέρες η αγωνιστική δραστηριότητά της.

Αυτή είναι μια απόφαση που έπρεπε ήδη να έχει λάβει. Οπως την έλαβε εδώ στην Ελλάδα ο ΕΣΑΚΕ βάζοντας λουκέτο στην Basket League μέχρι τις 15 Ιανουαρίου με την αναβολή της 12ης και της 13ης αγωνιστικής. Οι ομάδες ανακοινώνουν καθημερινά σωρεία κρουσμάτων, ξεμένουν από παίκτες κι ακόμα κι αν με βάση τα πρωτόκολλα μπορούν να παραταχθούν στο γήπεδο και να αγωνιστούν, οι σημαντικές ελλείψεις τους διαφοροποιούν το επίπεδο ανταγωνισμού και τους συσχετισμούς σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα αποτελέσματα των αγώνων να μην είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εικόνας τους. Μιλάμε, δηλαδή, για κανονική αλλοίωση του πρωταθλήματος.

Καλώς έκανε ο ΕΣΑΚΕ και διέκοψε την Basket League μέχρις ότου ηρεμήσει κάπως η κατάσταση με τον κορωνοϊό και επανέλθουν οι ομάδες σε μια σχετική αγωνιστική κανονικότητα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρωλίγκα, όπου τις τελευταίες μέρες αναβάλλονται σωρηδόν αγώνες. Οι πέντε από τους εννέα της 18ης αγωνιστικής δεν έγιναν, ενώ άλλοι της 19ης κινδυνεύουν επίσης να αναβληθούν.

Δεν είναι εύκολο πάντως να βάλει προσωρινό λουκέτο. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για να προγραμματιστούν εκ νέου οι αναβληθείσες αγωνιστικές. Το πρόγραμμα είναι τόσο συμπιεσμένο από την αρχή ως το τέλος της σεζόν, ώστε μοιάζει λίγο με απόπειρα… τετραγωνισμού του κύκλου να βρει κανείς κενές ημερομηνίες.

Κι είναι μια ακόμα απόδειξη όλο αυτό για τις βλαβερές συνέπειες της κατακόρυφης αύξησης του ετήσιου αριθμού των αγώνων, που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες με μοναδικό σκοπό τη μεγιστοποίηση των οικονομικών κερδών. Δεν είναι μόνο ότι εξουθενώνονται σωματικά και πνευματικά οι παίκτες ή ότι αρχίζει να παρατηρείται κορεσμός των φιλάθλων, αλλά και ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνονται από απρόβλεπτα γεγονότα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Θα πρέπει να το δουν στο μπάσκετ αυτό με μεγαλύτερη προσοχή και ίσως να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα.