«Αλληλούια, ένας νέος δήμαρχος για τη Νέα Υόρκη» πανηγύριζε η «Wall Street Journal» την τελευταία ημέρα του 2021, εν όψει της ορκωμοσίας του Ερικ Ανταμς στη θέση του τιμονιέρη της πόλης-συμβόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκαθάριζε δε εξ αρχής ότι «ο Μπιλ ντε Μπλάζιο άφησε στον Ερικ Ανταμς ένα χάος, όμως αυτός δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα μετά από οκτώ χρόνια αποτυχημένης προοδευτικής διακυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Ανταμς – ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης και πρόεδρος της περιφέρειας του Μπρούκλιν – ορκίστηκε κρατώντας στο ένα του χέρι μια οικογενειακή βίβλο και στο άλλο τη φωτογραφία της μητέρας του Ντόροθι, η οποία απεβίωσε το 2020. Επιχείρησε δε να στείλει από την πρώτη κιόλας στιγμή το μήνυμα ότι «η Νέα Υόρκη επιστρέφει».

«Ακόμη και εν μέσω της Covid και όσων περνάμε, αυτή είναι μια χώρα στην οποία η ελπίδα και οι ευκαιρίες δεν παύουν ποτέ να δηλώνουν παρούσες (…) Είναι απλώς υπέροχο όταν η Νέα Υόρκη δείχνει σε όλη τη χώρα τον τρόπο για να επιστρέψουμε. Εχουμε αποδείξει σε ολόκληρο τον πλανήτη από τι υλικό είμαστε κατασκευασμένοι. Είμαστε απίστευτοι. Αυτή είναι μια απίστευτη πόλη και, πιστέψτε με, είναι έτοιμη για μια μεγαλειώδη επιστροφή, ακριβώς επειδή είναι η Νέα Υόρκη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, πάντως, με τη «Wall Street Journal», τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο νέος δήμαρχος. Η πρώτη – στην οποία εκτιμάται πως έχει σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρει, λόγω και της πρότερης εμπειρίας του – είναι η αποκατάσταση της τάξης και η μείωση της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανάγκη να καταστεί ξανά η πόλη ελκυστική στις επενδύσεις, καθώς η υψηλή φορολογία οδηγεί ολοένα περισσότερους μακριά της και σε άλλες περιοχές, όπως η Φλόριντα.

Τρίτον, υπάρχει και το μέτωπο των σχολείων, τα οποία έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά από την περίοδο της δημαρχίας του Μάικλ Μπλούμπεργκ. Εδώ, σε συντονισμό και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, ο Ανταμς αναμένεται να ξεκινήσει μια εκστρατεία υπέρ της φυλετικής και κοινωνικής ισότητας όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος δήμαρχος έχει δεσμευτεί ότι τα σχολεία δεν θα ξανακλείσουν εξαιτίας της Covid, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής νέου lockdown. Σίγουρα, πάντως, η αντιμετώπιση του νέου «κύματος» της πανδημίας και η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων αποτελεί ένα ακόμη μέτωπο στο οποίο θα δοκιμαστεί και θα κριθεί.