Οργισμένος εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος για τις διαρκώς αυξανόμενες πράξεις – ενδοοικογενειακής και όχι μόνο – βίας σε βάρος των γυναικών. «Πόσο πολλή βία κατευθύνεται σε βάρος των γυναικών! Αρκετά! Το να προκαλεί κανείς κακό και να πληγώνει μια γυναίκα ισοδυναμεί με προσβολή κατά του Θεού, ο οποίος εμφανίστηκε στην ανθρωπότητα όχι μέσω ενός αγγέλου, όχι απευθείας, αλλά μέσω μιας γυναίκας», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία, από την αρχή δηλαδή της πανδημίας της COVID-19, o επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει αναφερθεί πολλάκις στο συγκεκριμένο θέμα. Αιτία είναι βεβαίως η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα θύματα βρέθηκαν έγκλειστα για πολύ περισσότερες ώρες στον ίδιο χώρο με τους δράστες «συντρόφους» τους.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης η οποία διευρύνει τον ορισμό και τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη βία που ασκείται με κίνητρο το διαφορετικό φύλο. Στόχος είναι να καταγράφονται συγκεκριμένα τα περιστατικά των φόνων γυναικών και παιδιών από άνδρες, ανεξαρτήτως μάλιστα εάν προϋπήρχε σχέση ανάμεσα στα θύματα και τους δράστες. Ετσι, αλλάζει το καθεστώς που ίσχυε από το 2003 έως χθες και κατέγραφε ως περιστατικά φυλετικής βίας μόνο τους φόνους για τους οποίους υπήρχε αποδεδειγμένα πρότερη σχέση του θύματος με τον δολοφόνο.

«Ο,τι δεν ονοματίζεται συγκεκριμένα δεν υπάρχει» δήλωσε η υπουργός για θέματα Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, για να προσθέσει: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλα τα θύματα και να αναδείξουμε όλες τις μορφές βίας – όλες τις σεξιστικές δολοφονίες – έτσι ώστε να καταφέρουμε να εφαρμόσουμε πολιτικές για την πρόληψη, την έγκαιρη διαπίστωση και την εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου». «Το να ονομάσουμε τις γυναικοκτονίες ως αυτό που πραγματικά είναι ισοδυναμεί με απόδοση δικαιοσύνης» τόνισε επίσης.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της «έκρηξης» στις δολοφονίες γυναικών στη χώρα που, ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής τουλάχιστον 1.125 δολοφονίες γυναικών από τους νυν ή πρώην «συντρόφους» τους, από τις οποίες οι 43 στη διάρκεια της χρονιάς που μόλις τελείωσε.