Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις, μερικές φορές οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την καθημερινότητα. Αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να πρέπει να τη διαχειριστούν με ό,τι μέσα διαθέτουν, τα οποία σε περιόδους κρίσης δεν είναι και τόσο πολλά. Κι εκεί η κυβέρνηση πρέπει να είναι συμπαραστάτης τους.

Εν προκειμένω, οι ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, που προβληματίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αφορούν την Ελλάδα. Ομως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις που θα φέρει για τα νοικοκυριά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Δεν έχει πολλές επιλογές, πρέπει μόνο να το κερδίσει.

Η ακρίβεια δεν είναι μια συνθήκη που προσφέρεται για αντιπολιτευτικό λαϊκισμό, ούτε αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους λίγους, ώστε να μην απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ανατιμήσεις, είτε σε βασικά είδη είτε στην ενέργεια, προκαλούν αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας, φρενάροντας την κατανάλωση και επιβαρύνοντας το κόστος των ήδη επιβαρυμένων επιχειρήσεων. Χωρίς την απαραίτητη προσοχή, η έκρηξη στις τιμές, που αποτυπώνεται και θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες εν μέσω πανδημίας. Η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε πως ήδη ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Το καμπανάκι της καθημερινότητας χτυπάει πλέον επιτακτικά. Η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα πιο σημεία κομβικής σημασίας για τη χρονιά που μόλις υποδεχτήκαμε και απασχολεί την κοινωνία όσο την απασχολεί και η εξέλιξη της πανδημίας. Ως τέτοιο πρόβλημα, επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί.