«Μπλα μπλα μπλα Δημοκρατία, μπλα μπλα μπλα με εκλέξανε», διασκεύαζε ο Σαββόπουλος Αριστοφάνη, για να δείξει ότι τα λόγια είναι πολύ εύκολα κι ότι η ουσία στην πολιτική είναι τα έργα.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια. Εκανε αναφορά στην εκκένωση της κατάληψης του Βιολογικού στο ΑΠΘ (που γκρεμίστηκε σχεδόν αμέσως για να γίνει στη θέση του πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη) και δεν έχασε την ευκαιρία να θριαμβολογήσει. «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι μόρφωσης και ελευθερίας και γι’ αυτό πρέπει να είναι χώροι ασφαλείς για φοιτητές και εκπαιδευτικούς», είπε. «Και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπούν τέτοιου είδους καταστάσεις ούτε στο ΑΠΘ, ούτε πουθενά. Θέλω να τονίσω ότι το 2022 η ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Δεν μπορεί οι οικογένειες να ξοδεύουν μια περιουσία για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια το πανεπιστήμιο να μη λειτουργεί κανονικά γιατί κάποιοι έχουν κάποιες ακραίες και περιθωριακές συμπεριφορές».

Ωραία λόγια. Αλλά δεν ακούσαμε πώς θα επιβληθεί η τάξη. Είναι εύκολο να μπαίνουν μεσάνυχτα, στις διακοπές, οι αστυνομικοί στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αλλά τι θα γίνεται όταν τα πανεπιστήμια λειτουργούν; Πριν εκλεγεί, η ΝΔ υποσχόταν τη λειτουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αργότερα όταν έγινε κυβέρνηση ψηφίστηκε και νομοσχέδιο, έγιναν και προσλήψεις αλλά, ξαφνικά, όλοι το έχουν ξεχάσει: και η υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Εμείς, όμως, δικαιούμαστε να ρωτάμε – και να περιμένουμε.

Η κυβέρνηση χρωστά διευκρινίσεις. Εμμένει στο παλιό σχέδιο; Εχει νέο σχέδιο; Ή ο υπουργός θα διαψευστεί πολύ σύντομα, όταν ανοίξουν οι σχολές και διαπιστώσουμε ότι δεν φτάνουν τα λόγια, ότι χρειάζονται πράξεις.