Σε τροχιά έντονης ανόδου παρέμειναν και τον Νοέμβριο οι ελληνικές εξαγωγές, καταγράφοντας αύξηση 47,2%. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε στο ποσό των 3,89 δισ. ευρώ έναντι 2,64 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 663,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 31,5%.

Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 63,3%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Νοέμβριο να διευρυνθεί κατά 93,1%. Κύκλοι προσκείμενοι στους έλληνες εξαγωγείς εμφανίζονται ικανοποιημένοι για την πορεία που διαγράφει το εξωτερικό εμπόριο, επισημαίνοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους για την αδυναμία της εγχώριας παραγωγής να τροφοδοτήσει με τις αναγκαίες ποσότητες πρώτων υλών τις εξαγωγικές βιομηχανίες.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε τα εξής: «Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν και πάλι να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της χώρας μας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Αποδείχθηκαν μαχητές και με υπομονή και επιμονή πέτυχαν να ανταπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν έναν πραγματικό άθλο, διαγράφοντας μια εντυπωσιακή πορεία. Για αυτό παρά τις αβεβαιότητες, υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη νέα χρονιά. Εξάλλου, οι βάσεις για το “μεγάλο άλμα” αρχίζουν και μπαίνουν, με την εξωστρέφεια να αποτελεί πλέον και με τη βούλα βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».